Ook IJmuiden nu vluchtelingenroute

Gepubliceerd op: 10-8-2017

IJMUIDEN - Niet alleen via Hoek van Holland, maar ook via de zeehaven van IJmuiden proberen illegale immigranten nu naar Engeland te reizen. In de eerste helft van dit jaar werden 90 verstekelingen opgepakt. Dat is al even veel als het totaal van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee. Vaak wagen Albanezen de oversteek.

Afbeelding verwijderdIn de haven van IJmuiden ligt een veerboot van rederij DFDS Seaways klaar om naar Newcastle te varen. Bovenop de dijk hangen drie Oost-Europese jongeren over een hek en staren naar de boot. Dan komt de marechaussee aanrijden en spreekt de groep aan. De mannen overhandigen documenten en mogen doorlopen.

Ze gaan iets verderop wiet zitten roken. „Hoe weet je dat we Albanees zijn”, vraagt een jongen in trainingspak die vloeiend Engels spreekt en bevestigt dat hij uit Albanië komt. Of ze van plan zijn om naar Engeland te gaan. „Nee, dat niet”, zegt een andere jongen. „Wij wonen in Frankfurt en zijn naar IJmuiden gekomen om wiet te roken”, stelt hij. „Straks gaan we weer terug naar Frankfurt.”

Slapen in auto
IJmuidenaar Annemarie van Leeuwen ziet af en toe vermoedelijk illegale immigranten door de haven struinen, vertelt ze. Eind vorig jaar hing er een groep zelfs lange tijd rond. Ze sliepen in een auto en waren plotseling verdwenen. De auto, een grijze Franse Peugeot, staat nog altijd tegenover de ferry geparkeerd. Rond het voertuig dat niet afgesloten is, groeit inmiddels onkruid. De marechaussee heeft een brief achter het raam van de auto gelegd met het verzoek hen te bellen.

Ook medewerkers van visbedrijven in de haven zien regelmatig ’jonge getinte gasten met rugzakken’ door de haven scharrelen, vertellen ze tijdens de middagpauze. Vooral sinds de controles in Calais zijn verscherpt. „Meestal is de marechaussee er wel snel bij”, vertelt Mathieu Jabroer.

Onder vrachtwagens hangen
De migranten proberen onder vrachtwagens te gaan hangen die de veerboot oprijden, of klimmen in een ruimte waar pallets worden vervoerd, vertelt een betrokkene. En dat is geen ingewikkelde klus. De vrachtwagens die moeten inchecken om de met hekken beveiligde terminal in te rijden, staan onbeschermd op de openbare weg en zijn gemakkelijk benaderbaar voor illegale migranten.

Die onbeveiligde opstelplaats voor vrachtwagens moet meer aandacht krijgen, stelt fractievoorzitter van Velsen Lokaal, Bram Diepstraten. Volgens Zeehaven IJmuiden is het ’niet te vermijden’ dat vrachtauto’s onderweg naar de terminal stilstaan of wachten op de openbare weg. Er zijn camera’s geplaatst in de haven en de marechaussee heeft een nieuwe werklocatie naast de ferry geopend. Daarnaast zijn er ook onzichtbare maatregelen getroffen.

De marechaussee laat weten dat ze de rondscharrelende Albanese migranten niet te kunnen oppakken. Zij mogen negentig dagen in het Schengengebied zijn. „Als we ze niet betrappen op het inklimmen of vernielen van een vrachtwagen, dan zijn ze vrij hier te zijn.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief