Albanezen maken via Nederlandse havens oversteek naar Engeland

Gepubliceerd op: 13-8-2017

Albanezen proberen de laatste maanden weer op grote schaal via Nederlandse havens het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Ze slapen in de bosjes of in oude bunkers bij Hoek van Holland en proberen ’s nachts vrachtwagens in te klimmen die de boot oprijden.

Van januari tot en met juni van dit jaar zijn 580 mensen in de kraag gevat toen ze via een van de Nederlandse havens het Verenigd Koninkrijk probeerden binnen te komen, blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Van hen heeft 68 procent de Albanese nationaliteit. Het overgrote deel van de zogeheten ‘inklimmers’ wordt in Hoek van Holland aangehouden.

Afbeelding verwijderdExtra maatregelen
Daar zijn de hekken verhoogd en krijgt de Koninklijke Marechaussee extra honden om de migranten op te sporen. Wie wordt betrapt op inklimmen gaat het vreemdelingentraject in, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Dat betekent dat de Albanezen een inreisverbod krijgen voor de Europese Unie en de opdracht om terug te keren naar huis. Worden ze daarna nog een paar keer betrapt, dan volgt uiteindelijk een begeleide uitzetting.

Omdat de Albanezen legaal in Nederland kunnen zijn, kan de politie in en rond Hoek van Holland en de andere havens alleen ingrijpen als ze betrapt worden op bijvoorbeeld wildplassen of wildslapen. In zo’n geval volgt een boete.

In Albanië ligt de werkloosheid hoog, het land heeft een van de hoogste emigratiecijfers van Europa. In Nederland is de kans op asiel voor deze groep migranten nihil omdat het land geldt als veilig. De overheid heeft zelfs een campagne opgestart om Albanezen er van te weerhouden hier heen te reizen. 

In 2015 kwamen er ook veel Albanezen naar Nederland. Velen van hen werden gelokt door de vertrekpremie, die bedoeld was om vrijwillig terugreizen te bevorderen voor mensen in de asielprocedure. Die premie is afgeschaft.

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief