Aan de slag met moord tijdens opsporingsdag marechaussee

Gepubliceerd op: 9-9-2017

Een lijk in een legeringskamer! Een vrouw heeft tijdens een eerste afspraak haar date vermoord. Zaak van de marechaussee om de dader te vinden en de toedracht te achterhalen. Niet echt hoor… maar wel gisteren tijdens de jaarlijkse Opsporingsdag op Legerplaats Stroe.

Afbeelding verwijderdMensen in beschermende witte pakken en mondmaskers luisteren naar uitleg (afb.)

De dag begon dus gelijk spannend voor de 300 deelnemers van de Koninklijke Marechaussee uit het hele land, afkomstig van onder meer handhaving, staf en recherche. Ook leden van de politie en het Openbaar Ministerie namen deel aan de Opsporingsdag. Zij volgden 22 workshops van de marechaussee en 1 van de landmacht. Het was de bedoeling dat de rechercheurs in de werkgroepen hints oppikten die leidden naar de oplossing van de moordzaak op de kazerne.

Kneepjes van het vak
In de workshops met allerlei specialismen leerden 30 teams de kneepjes van het opsporingsvak. Onder meer het Advanced Search Team van de landmacht toonde hoe detectiemiddelen werken. Dit zoekteam van het Pantsergeniebataljon helpt de marechaussee regelmatig bij het doorzoeken van panden op bijvoorbeeld geld, drugs en wapens. Tijdens de workshop van de landmacht bleek één van de teams in staat een ingegraven potje vol geld op te sporen.

Interactief
Na elke workshop kregen teams even de gelegenheid de koppen bij elkaar te steken om aan de casus te werken. Het scenario van het lijk was afkomstig van de politie en gebaseerd op een waargebeurd misdrijf. Het team dat aan het einde van de dag de werkelijke toedracht het meest wist te benaderen won.

Maar het draaide niet allemaal om het winnen, merkt mede-organisator Tommie van Heeswijk van de marechaussee op. “Doel was ook om verschillende teams met elkaar in verbinding te brengen. In eerdere edities van de Opsporingsdag kwamen er sprekers aan het woord, die in een presentatie hun interessante ervaringen deelden. De opzet van vandaag was veel interactiever en daarom leerzamer.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief