Herdenking en onderscheidingen Down Under

Gepubliceerd op: 17-9-2017

Op 12 augustus vond te Carrum Downs (vlakbij Melbourne) in Australië de herdenking plaats van het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific Area (15 augustus, 1945), georganiseerd door Tempo Doeloe, een club voor mensen uit voormalig Nederlands Oost-Indië. 

Ook aanwezig waren veteranen van NESWA (Netherlands Ex Service-men and Women Association). De Nederlandse Defensieattaché voor Australië en Nieuw-Zeeland, luitenant-kolonel Elmar Hermans, hield een toespraak waarin hij onder meer zei: "We herdenken alle Nederlanders die hun leven verloren in deze oorlog en alle oorlogen en operaties sindsdien, evenals onze Australische broeders en zusters die gestorven zijn. Net zoals onze veteranen hier aanwezig vandaag, verdienen ze onze aandacht, erkenning, waardering en respect."

Mel 1 sep17 Mel 2 sep17

Na de ceremoniële herdenking was het tijd voor nog een memorabel moment in de vorm van twee uitreikingen van onderscheidingen. Allereerst reikte Hermans een Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan Tahnee Schulz in naam van haar wijlen opa Adriaan Charles Haasen, geboren in 1911 te Soerabaja (foto). Haasen maakte heftige tijden mee als marinier, met name toen 'zijn' schip de Krakatan door de Japanners tot zinken werd gebracht. Hij zwom voor zijn leven, vuur van gevechtsvliegtuigen ontwijkend en eindigde bij de Nederlandse legerbasis te Balikpapan, die hij dapper probeerde te verdedigen tot hij uiteindelijk gevangengenomen werd door de Japanners en tot aan de bevrijding door de geallieerden in een kamp zat onder erbarmelijke omstandigheden. 

Allardes Hoiting, geboren in Nederland en woonachtig in Melbourne, ontving een Draaginsige Nobelprijs voor recentere daden: zijn deelname aan de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon (foto). (MN)

Bron : checkpoint september 2017

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief