Defensie zorgt voor ceremoniële aankleding Prinsjesdag

Gepubliceerd op: 19-9-2017

Prinsjesdag en militair ceremonieel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook vandaag ondersteunde Defensie weer groots. Voor de Koninklijke Stoet, en de organisatie er omheen, zette de krijgsmacht zo’n 2.500 mensen in.

Afbeelding verwijderdDe Koninklijke Stoet rijdt over de Lange Voorhout geflankeerd door militairen (afb.)

Koning Willem-Alexander ging tijdens de Troonrede nadrukkelijk in op de inzet van Defensie: “Het uitzenden van onze militairen is een grote verantwoordelijkheid die past in de internationale traditie waar Nederland voor staat en die in ons belang is. De Nederlandse mannen en vrouwen die zich, ook ver van huis, inzetten voor vrede en veiligheid, verdienen onze steun en ons grote respect. De Nederlandse militaire inzet blijft primair gericht op de bredere ring van instabiliteit rond Europa, omdat die Nederland en zijn bondgenoten het meest raakt.”

Andere route
Dit jaar reden koning en koningin voor het eerst sinds 2012 weer via de in 1925 geïntroduceerde route van 1.400 meter van Paleis Noordeinde langs de Korte Vijverberg naar de Ridderzaal. Tussen 2012 en 2016 legde de koets een iets andere route af, vanwege de aanleg van een ondergrondse parkeergarage.

Ereafzettingen
Langs de hele route stonden militairen. De ereafzetting van 1.305 personen bestond uit militairen van de verschillende krijgsmachtdelen, leden van de studentenweerbaarheden, 200 burgers uit Zuid- Hollend, leden van de vereniging Veteranen Platform en leden van Onze Vrijwilligers Vereniging Korps Nationale Reserve.

De ereafzetting op het Binnenhof bestond uit 125 militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garde Grenadiers en Jagers, de Koninklijke Militaire Academie en het Koninklijk Instituut voor de Marine.

Lees verder, ook voor meer foto's

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief