‘Granaten mortierongeval Mali waren onveilig’

Gepubliceerd op: 28-9-2017

De mortiergranaat die vorig jaar te vroeg ontplofte en het leven eiste van twee Nederlandse militairen in Mali kwam uit een partij granaten waarvan was geadviseerd om die af te keuren. Dat heeft voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws gezegd. Volgens hem was het ongeluk niet gebeurd als veiligheidsprocedures waren nageleefd.

De in Bulgarije gemaakte granaten zouden in 2006/2007 met spoed zijn besteld voor de Afghanistan-missie. Volgens RTL Nieuws adviseerde een keurmeester van Defensie in een rapport de partij af te keuren omdat de granaten onveilig zouden zijn. Dat rapport zou door Defensie zijn genegeerd.

Het was al bekend dat er een defect was aan de granaat, die ontplofte in de buis van de 60 mm-mortier. De ontploffing eiste het leven van de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld.

Tegenover RTL Nieuws noemt Debie hun dood onnodig. Hij zegt dat de granaten ook niet waren gecontroleerd nadat zij in Afghanistan waren geweest. Dit terwijl dat onder meer vanwege de klimaatverschillen wel nodig was.

Bron : hartvannederland.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief