Defensie ontvangt Ambonese KNIL-militairen

Gepubliceerd op: 30-10-2017

De laatste nog levende Ambonese KNIL-militairen worden officieel ontvangen door Defensie. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven heeft volgende maand een gesprek met hen. De Molukse gemeenschap ziet dat als een vorm van erkenning.

Afbeelding verwijderdKNIL-militairen in 1942 NIOD (afb)

Bekeken wordt of oud-militairen die recht hebben op medailles, maar die nooit hebben gekregen, ze alsnog kunnen krijgen. Ook krijgen ze mogelijk de veteranenstatus.

Leo Reawaruw van de Molukse actiegroep Maluku4Maluku spreekt in De Telegraaf van een historische doorbraak. "De KNIL-militairen hebben voor het vaderland gevochten, maar kregen nooit de waardering waarop ze recht hebben."

Uitkeringen
Vorig jaar besloot de Nederlandse regering al achterstallige uitkeringen te betalen aan KNIL-militairen en Indische ambtenaren. Ook dat werd gezien als een blijk van erkenning.

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger was het Nederlandse koloniale leger en bestond van 1830 tot 1950. De KNIL-militairen moesten vechten tegen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Toen ze die strijd verloren, kwamen ze naar Nederland. In het onafhankelijke Indonesië konden ze niet blijven, omdat ze daar werden beschouwd als collaborateurs. In Nederland vechten ze sinds de jaren 50 voor officiële erkenning als veteranen.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief