Blik op de toekomst in Soest; KMar biedt uniek inkijkje in dark web

Gepubliceerd op: 6-11-2017

Een elektrisch vliegtuigje, een exoskelet, een 3D-printer en een solarboot. In het Nationaal Militair Museum in Soest konden bezoekers zich half oktober vergapen aan allerlei technologische vernieuwingen tijdens het hi-tech evenement 'Science for Humanity'. Ook de Koninklijke Marechaussee was vertegenwoordigd met presentaties over innovatieve paspoortcontrole op Schiphol en het dark web.

Afbeelding verwijderdGeen lange wachtrijen meer op Schiphol? Niet steeds opnieuw je paspoort uit je tas grissen voor een controle? Het lijkt verre toekomstmuziek, maar de KMar is hard op weg om de passagiersstroom op de luchthaven te versnellen met behulp van biometrie. In een donkere zaal van het museum die omgedoopt is tot 'Cyber Dome' luisteren bezoekers geboeid naar Robin van der Kamp, manager van dit project. "Reizigers gaan straks waarschijnlijk op basis van hun gezichtskenmerken door de controles", onthult hij.   

Het concept heeft de naam 'seamless passenger flow' meegekregen, vrij vertaald: naadloze passagiersstroom. Seamless Flow is onderdeel van een groot digitaliseringstraject op Schiphol, dat in nauwe samenwerking wordt uitgevoerd met AAS (Amsterdam Airport Schiphol) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"Wanneer wordt dit ingevoerd?", klinkt het belangstellend vanuit de zaal. "Momenteel testen we de techniek", weet Van der Kamp. “We hopen volgend jaar een test met echte passagiers uit te voeren. Als die ervaringen positief zijn, kunnen we het systeem vrij snel uitrollen."

Lees gehele artikel in KMarMagazine

Bron : KMar

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief