Levenslang voor Mladic om genocide Srebrenica, moord en terreur

Gepubliceerd op: 22-11-2017

Ratko Mladic is door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange celstraf. De voormalig Bosnisch-Servische commandant heeft zich tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig gemaakt aan genocide in Srebrenica, misdaden tegen de mensheid en verschillende oorlogsmisdaden. Mladic ging later in beroep tegen de uitspraak.

Afbeelding verwijderdHet Joegoslaviëtribunaal acht Mladic (afb) verantwoordelijk voor onder meer moord, deportatie, vervolging, gijzeling en genocide. Zijn troepen begingen de gruweldaden, die worden beschouwd als de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog, tussen 1991 en 1995 in Srebrenica, Sarajevo en vijftien andere gemeenten in Bosnië.

De Nederlandse rechter Alphons Orie, voorzitter van het tribunaal, las het vonnis vanochtend voor. Mladic oogde bij binnenkomst van de rechtszaal ontspannen. Hij droeg een donker pak en een rode das en ging wat onderuit zitten. Zijn linkerhand ondersteunde zijn kin. 

Getuigen
Orie las voor uit tal van getuigenverslagen met soms gruwelijke details. Zo ging het over een vrouw die tijdens het beleg van Sarajevo met haar kinderen op straat liep en door een Bosnisch-Servische sluipschutter werd geraakt. De kogel ging door haar buik en raakte haar zoontje van zeven in het hoofd. Het jochie overleefde dat niet. Op andere plekken trokken de Serviërs mensen uit hun huizen. Wie zich verzette, werd vermoord. De gijzelaars werden gedeporteerd in krappe vrachtwagens. ,,De bevelhebbers blaften; ‘Haal weg, we hoeven deze troep niet’. Vrouwen en meisjes, van soms nog maar 12 jaar oud, werden misbruikt in een speciaal 'verkrachtingshuis.'"

Srebrenica
De soldaten scheidden in Srebrenica systematisch de moslims van de moslima’s. De moslimmannen en -jongens werden geslagen en gedwongen om Servische liedjes te zingen terwijl ze wachtten op hun executie. Forensisch onderzoekers vonden na de oorlog tientallen grote en kleine massagraven, waarin de lichamen waren gedumpt. ,,De Bosnische Serviërs hadden tot doel alle Kroaten en moslims weg te vagen’’, aldus Orie. Mladic hoorde het met een nors gezicht aan.

De rechtbank achtte bewezen dat Mladic het commando voerde over de troepen die de gruweldaden hebben begaan. Zelf heeft de oud-generaal dat altijd ontkend. Volgens hem gaven anderen de bevelen of opereerden de troepen op eigen houtje.

Verwijderd
Halverwege het proces is Mladic uit de zaal verwijderd. Hij moest naar het toilet. Dat toiletbezoek liep flink uit. Mladic onderging namelijk een medische controle en enkele bloeddruktests. Zijn bloeddruk was zo hoog dat zijn advocaat, Dragan Ivetic, de rechtbank verzocht de zitting te staken. Orie weigerde dat, waarna Mladic vloekend en tierend opstond. Omdat hij weigerde te gaan zitten, besloot de rechter hem te laten verwijderen.

Orie vervolgde de zitting en las een lange lijst met misdaden voor. De rechtbank acht Mladic schuldig aan: genocide, vervolging, misdaden tegen menselijkheid, moord, schending van het oorlogsrecht, deportatie, terreur en de aanval op burgers. Daarna volgde de uitspraak. Zo'n anderhalf uur daarna ging Mladic in beroep tegen de levenslange straf.

Bron : ad.nl 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief