Commandant der Strijdkrachten trots op veerkracht Irak en Mali-gangers

Gepubliceerd op: 3-12-2017

“Laat ik beginnen met mijn excuses. Ik sta hier in een voor u bekend, maar voor deze gelegenheid wel verkeerd tenue. Ik begeleidde de afgelopen 2 dagen de minister-president tijdens zijn troepenbezoek in Mali en ik stapte een uur geleden uit het vliegtuig.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer stond vanochtend in zijn deserttenue voor 300 Nederlandse militairen. Zij kregen vandaag in Zwolle de Herinneringsmedaille Internationale Missies voor hun bijdrage aan de operaties in Mali en Irak.

Van de Nederlandse militairen op uitzending worden vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen gevraagd. Om dit te illustreren lichtte de CDS er een paar bijzondere verhalen uit. Zoals dat van de kleine club die de Koerdische Strijders, Peshmerga, snipertraining gaf.

Bauer: “Op dag 1 werd er al een beroep gedaan op de vindingrijkheid van sergeant Andries toen Peshmerga aankwamen met 5 Roemeense namaak Dragunov snipergeweren. Kapotte namaak Dragunovs …”

De CDS vertelde dat de sergeant zich niet uit het veld liet slaan en van 5 halve, 3 hele geweren wist te maken. “En het kapotte PGW-antimaterieelgeweer maakte hij ook. Zo kon de training doorgaan. Uiteindelijk leverde onze sergeant goed getrainde scherpschutters af.”

Afbeelding verwijderdIrak
Nederlandse militairen trainen voor de CBMI (capacity building mission Iraq) de Iraakse veiligheidstroepen. In het noorden trainen zij onder meer de Peshmerga. De Iraakse en Koerdische militairen strijden samen met de internationale coalitie tegen terreurorganisatie ISIS.

Herinneringsmedailles
Veerkracht en professionaliteit. Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan Minusma (multidimensional integrated stabilization mission in Mali.  Met deze missie probeert de VN de veiligheid en stabiliteit te bevorderen.

In Mali was 13 Infanteriebataljon Stoottroepen 1 van de hofleveranciers. Bauer memoreerde dat ze het vorig jaar flink voor de kiezen kregen met de dood van korporaal Kevin Roggeveld en sergeant 1 Henry Hoving. “Het feit dat jullie de motivatie en kracht hadden om de missie in Mali wederom volgens de hoogste standaarden ui te voeren, zegt veel over de veerkracht en professionaliteit. Volgens commandant luitenant-kolonel Strick maakte het verlies jullie sterker. Jullie hebben elkaar erdoorheen gesleept. Dat vervult mij met trots. Daar maak ik een diepe buiging voor.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief