Nederlandse militairen hervatten operaties bij Kidal

Gepubliceerd op: 5-12-2017

De lange-afstandverkenningseenheid in Kidal (Mali) kan in de loop van volgende week weer operaties uitvoeren. De VN heeft Nederland schriftelijke garanties gegeven over de medische  keten en bevestigt hiermee de beoordeling die Defensie zelf eerder maakte.  Dat schrijft minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag aan de Kamer.

Afbeelding verwijderdDe zorg die het Togolese hospitaal in Mali kan leveren is voldoende om de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten. Dat liet het kabinet onlangs al weten, na onderzoek door de hoogste medische autoriteit van Defensie. Nederland heeft nu ook zwart-op-wit-afspraken over de medische zorg.

Die houden onder meer in dat:
- een militair binnen 10 minuten medische hulp krijgt. Binnen een uur is een arts aanwezig en binnen 2 uur krijgt de patiënt chirurgische zorg. Deze norm komt overeen met de Nederlandse normen voor militair medische zorg.

- in Kidal een medisch kwalitatief hoogwaardige MI-8 helikopter klaarstaat, voorzien van bescherming. Een medisch evacuatieteam maakt deel uit van de bemanning. Het toestel is 24/7 beschikbaar.

- het role 2 ziekenhuis in Kidal voldoet aan de VN-standaard. De afgelopen jaren is het hospitaal regelmatig door de VN beoordeeld, het laatst nog afgelopen oktober. Dit naast de controles die Nederland zelf uitvoert.

Nederland heeft de eigen beoordeling ook getoetst bij Frankrijk, met veel expertise en ervaring in het gebied. Gebleken is dat de Fransen de Nederlandse analyse delen. Zo nodig zal Frankrijk zelf ook gebruikmaken van het role 2 ziekenhuis in Kidal.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief