Klaar met wachten

Gepubliceerd op: 13-12-2017

Twintig Dutchbat 3-veteranen die een claim hebben neergelegd bij het ministerie van Defensie, dienen een klacht in bij de Veteranenombudsman. Want anderhalf jaar aan gesprekken over de vergoeding hebben geen resultaat opgeleverd.

Afbeelding verwijderdStephanie Pothof zit ziek thuis. Ze heeft een posttraumatische stressstoornis overgehouden aan de gebeurtenissen in Srebrenica in 1995. Ze is een van de twintig veteranen die zich nu wendt tot de Veteranenombudsman.

Nadat minister Hennis in 2016 als eerste bewindspersoon publiekelijk de missie Srebrenica te beschermen als ’onuitvoerbaar’ bestempelde, hoopten de oud-strijders tot een officieel eerherstel te komen. Dit zou vergezeld moeten gaan van een symbolische uitkering van 1000 euro per persoon voor elk van de 22 jaren die zijn verstreken.

„We zijn nog in gesprek met defensie en blijven dat graag. Maar de conclusie is dat we niet verder komen”, stelt de advocaat die de claim namens in totaal 220 Dutchbatters begeleidt, Michael Ruperti. Namens twintig van hen zet hij de stap naar Reinier van Zutphen in de hoop dat de Veteranenombudsman de boel vlot kan trekken. Defensie laat weten niet open te staan voor een groepsclaim.

Lees verder in de Telegraaf van vandaag.

Bron : Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief