Minister: We geven antisemitisch geweld echt geen centimeter

Gepubliceerd op: 18-12-2017

Hoog bezoek voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen en vice-premier Carola Schouten bezochten een Chanoeka-viering. De steun staat in het teken van de veelbesproken vernieling van een Joods restaurant door een Palestijnse vluchteling. 

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen hield de aanwezigen voor dat veiligheid essentieel is. ,,U kunt op ons rekenen. Ook op mij en de ministers die hier zijn.'' Volgens minister Grapperhaus was het voorval in het restaurant 'een enorme schrik'. ,,Het is aan de rechter, maar het is onaanvaardbaar als er antisemitisme voorkomt in onze samenleving.''

Niet eerder woonden zoveel ambtsdragers het feest bij. Hun boodschap: wij staan achter u. ,,Onverdraagzaamheid mogen we nooit accepteren,’’ zei Schouten. Minister Grapperhaus kreeg applaus, maar er was ook kritiek: hij wil – tot woede van joodse organisaties- niet spreken van een terreuraanval op het restaurant in Amsterdam. ,,Ik kán dat zo niet kwalificeren, want dat is echt aan de rechter. Ik wil dat proces niet belemmeren. Tegelijk zeg ik: we geven antisemitisch geweld echt geen centimeter. Mijn hele kabinet niet. Als blijkt dat dit, anno 2017, een terreurdaad was, dan zal daar adequaat tegen worden opgetreden.’’

Tot afgrijzen van de joodse gemeenschap werd de Palestijnse vluchteling na het veelbesproken incident ook nog eens op vrije voeten gesteld tot zijn rechtszaak. Grapperhaus: ,,Maar ook dat hoort bij de rechtsgang. Ik vraag het geduld van de mensen om dat af te wachten.’’

Afbeelding verwijderdHet traditionele inwijdingsfeest op het Scheldeplein in Amsterdam had dit jaar een extra bijzondere lading door de recente ophef. De Joodse gemeenschap gaf aan dankbaar te zijn voor de hulp en beveiliging van het Amsterdamse politiekorps en de Koninklijke Marechaussee, die nauw betrokken zijn bij de bescherming van Joodse instellingen.

Kristal
Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam en luitenant-generaal Harry van den Brink van de marechaussee namen vanavond een kristallen menora (een zevenarmige kandelaar) in ontvangst. ,,Manschappen van de beide organisaties zorgen ervoor dat wij ons veilig voelen bij bijeenkomsten als deze, in onze gebouwen en zoals zondagavond in de openbare ruimte aan het Scheldeplein,'' zei rabbijn Yanki Jacobs van de Joodse studentenorganisatie Chabad on Campus in een persbericht.

Vernieling
Minister Ferdinand Grapperhaus zei eerder al de viering bij te willen wonen naar aanleiding van de vernieling van het Israelische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Op korte termijn wil hij ook andere Joodse instanties bezoeken. Grapperhaus gaat ook kijken wat er verder moet gebeuren 'om te laten zien dat we dit onaanvaardbaar vinden'.

Na de vernieling van het restaurant ontstond ophef omdat de verdachte ondanks zorgen over zijn intenties weer snel op vrije voeten kwam. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie zijn er echter geen aanwijzingen dat  de man terroristische motieven had voor zijn daad. Minister Grapperhaus gaf eerder aan niet in te willen gaan op de zaak, naar eigen zeggen om de rechtsgang niet te verstoren. 

Tijdens Chanoeka - in Nederland ook wel Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest genoemd - vieren Joden de opstand van het Joodse volk tegen de Grieken in het jaar 164 voor Christus. 

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief