Aangifte tegen Defensie wegens manipulatie mariniers De Punt

Gepubliceerd op: 20-12-2017

Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld doet aangifte tegen Defensie wegens beïnvloeding van getuigen in het treinkapingsproces. Daarmee krijgt de civiele zaak, tussen nabestaanden van twee kapers en de overheid, een strafrechtelijke kant.

Het treinkapingsproces, dat eind 2015 begon, gaat over de gewelddadige militaire beëindiging van een treinkaping door Zuid-Molukkers in 1977 bij het Drentse dorp De Punt. Onderzocht wordt of ongewapende, zwaargewonde kapers in de trein van zeer dichtbij zijn doodgeschoten.

Advocaat Zegveld baseert haar aanklacht in belangrijke mate op geheim gehouden autopsierapporten die een onderzoeksjournalist in 2013 boven water tilde, en op geluidsopnamen van de militaire bevrijdingsactie, die na een rechterlijk bevel door de staat werden vrijgegeven.

Het Openbaar Ministerie moet gaan onderzoeken of de staat met getuigenbeïnvloeding strafbaar heeft gehandeld.

De rechtbank in Den Haag stond Zegveld toe dat elf mariniers die bij de bevrijdingsactie waren betrokken dit najaar werden gehoord. Allen kregen zij door Defensie advocaat Geert-Jan Knoops toegewezen. Uit de verhoren bleek dat hun commandanten op het ministerie van Defensie, en de overige mariniers op het kantoor van Knoops de belastende geluidsopnamen vooraf te horen hadden gekregen.

Lees het gehele artikel in de volkskrant

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief