Kamer achter verlenging strijd tegen ISIS

Gepubliceerd op: 23-12-2017

4 Nederlandse F-16’s helpen vanaf begin januari opnieuw mee aan het militair verslaan van ISIS in Irak en Oost-Syrië. De eerste operationele vlucht staat voor begin januari gepland. De Tweede Kamer sprak woensdagochtend in meerderheid steun uit voor verlenging van de deelname aan de missie tot eind 2018.

Bij de jachtvliegtuigen hoort een ondersteuningsdetachement van ongeveer 150 militairen. Verschillende fracties spraken tijdens het debat de wens uit dat de militairen na afloop behouden terugkeren naar Nederland.

Nederlandse trainers
Met de hernieuwde deelname aan de internationale coalitie tegen ISIS levert Nederland een bijdrage aan het breken van de slagkracht en de ideologische aantrekkingskracht van de terreurorganisatie. Naast het F-16-detachement levert Nederland ruim 150 militaire trainers, die Iraakse veiligheidstroepen en Koerdische Pershmerga opleiden en ondersteunen.

Om ISIS duurzaam te bestrijden, blijft Nederland zich richten op het stoppen van de stroom buitenlandse strijders, het aanpakken van inkomstenbronnen van ISIS en het ontkrachten van de ISIS-ideo

logie. Stabilisatie en wederopbouw van op ISIS heroverde gebieden is daarbij onmisbaar.

Missies rondom Somalië
De regering meldde maandag de Kamer dat de Nederlandse bijdrage aan de EU Capacity Building Mission (EUCAP) in Somalië (voorheen EUCAP Nestor) wordt verlengd tot eind 2018. Nederland neemt met maximaal 10 civiele experts deel aan de missie. EUCAP helpt het Somalische ministerie van Binnenlandse Veiligheid bij de opbouw van maritieme capaciteiten. Denk aan een maritieme politie-eenheid die piraterij bestrijdt.

Het kabinet heeft de Kamer tevens ingelicht dat de Nederlandse bijdrage aan de militaire trainingsmissie van de EU in Somalië (EUTM Somalië) in april 2018 stopt. Daaraan werken nu nog maximaal 15 Nederlandse militairen mee. De regering maakt begin volgend jaar bekend hoe Defensie in 2018 bijdraagt aan anti-piraterijmissie EUNAFVOR Atalanta.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief