Bijna 190 ton goud naar Huis ter Heide

Gepubliceerd op: 26-12-2017

Dagobert Duck komt naar Zeist. Om precies te zijn naar Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. De Nederlandsche Bank (DNB) bouwt daar een gloednieuw Cashcentrum – vergelijkbaar met de goudkluis van de beroemde rijke eend – in de noordoosthoek van het militaire gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Afbeelding verwijderdVanaf 2022 wordt de hele Nederlandse goudvoorraad in Camp New Amsterdam opgeslagen. Naar schatting ligt in het huidige Cashcentrum in Amsterdam 189 ton goud. In het centrum worden door DNB bankbiljetten gesorteerd en gedistribueerd. Vanuit de nieuwe locatie zullen straks ook de waardetransporten plaatsvinden. Daarbij wordt geld naar de professionele geldverwerkers vervoerd. In de nieuwbouw wordt ook het Nationaal Analysecentrum gevestigd. Hier worden vervalsingen onderzocht en geregistreerd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten.

Drie jaar bouwen
De Nederlandsche Bank heeft de gemeente Zeist gevraagd een deel van het militaire terrein een andere bestemming te geven. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hier februari 2018 een besluit over. Een jaar later begint dan de bouw van het centrum. De bouw neemt drie jaar in beslag.

Het naar Huis ter Heide te verhuizen centrum is nu nog gevestigd in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Westeinde in Amsterdam. De zeer hoge beveiligingsmaatregelen staan de toegankelijkheid voor de medewerkers en de bezoekers van DNB steeds meer in de weg. Ook de waardetransporten dwars door Amsterdam zijn erg complex. 

Een verhuizing naar een defensieterrein als dat in Huis ter Heide lag daarom voor de hand. Het terrein is immers zwaar beveiligd en de Koninklijke Marechaussee is er gevestigd. Die speelt een heel belangrijke rol bij de beveiliging van de waardetransporten. Vanaf Camp New Amsterdam heeft een waardetransport al snel de snelweg bereikt en hoeven er maar weinig kruisingen te worden afgezet. Een waardetransport heeft namelijk altijd voorrang op al het overige verkeer.

Natuur
Bij het ontwerp van het pand is rekening gehouden met de aanwezige natuurwaarden op het naastgelegen Park Vliegbasis Soesterberg, dat nu in handen is van Utrechts Landschap. Het pand wordt zoveel mogelijk ingepast in het landschap, maar het rooien van bomen voor de bouw is onvermijdelijk. DNB compenseert deze verloren natuur elders.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief