Caribisch Nederland

Gepubliceerd op: 8-1-2018

Op Curaçao zijn mensen aan het hamsteren geslagen nadat buurland Venezuela het afgelopen weekeinde een handelsboycot afkondigde tegen de ABC-eilanden.

Supermarkten op het eiland raken leger en leger. Het zijn vooral groenten en fruit die steeds schaarser worden.

Afbeelding verwijderdAruba, Bonaire en Curaçao leunen zwaar op Venezuela als het gaat om de aanvoer van groente en fruit.

Afgelopen zaterdag besloot de Venezolaanse president Maduro echter om de grenzen met Caribisch Nederland te sluiten. Hij deed dat naar eigen zeggen, omdat zijn eigen volk ook snakt naar de schaarse gezonde producten. Bovendien zouden de schippers die het naar de Antillen brengen ook illegale goederen meesmokkelen, zoals Venezolaans goud en zilver.

Verbolgen
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verbolgen op het besluit van Venezuela. Volgens een woordvoerder van minister Zijlstra past de eenzijdige handelsboycot niet bij het ’streven naar goede buurlandrelaties’. Aruba en Curaçao zijn autonoom binnen het Koninkrijk, Bonaire is een Nederlandse gemeente.

„Gevraagd wordt om een toelichting op het besluit. Ook wordt aangegeven dat eenzijdige sluiting van de grenzen niet bijdraagt aan een oplossing voor de smokkelpraktijken. Als er illegale activiteiten plaatsvinden gaan we het gesprek aan”, aldus het departement.

Bron : telegraaf/nl/telegraaf-i

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief