Wrak B-25 Mitchell NEI Squadron

Gepubliceerd op: 8-1-2018

Ambassade van Nederland in Australië. Extreem lage getijden in de wateren van Darwin onthullen het Nederlands-Australische militaire erfgoed.

Het ABC heeft een rapport uitgezonden over de huidige zichtbaarheid van de overblijfselen van het B25 Mitchell-bommenwerper, gevlogen door de nr. 18 (Nederlands-Indië - NEI) Squadron, die in 1943 bij de Nightcliff Foreshore bij Darwin neerstortte.

Afbeelding verwijderdDr. Silvano Jung (afb), een maritime archeoloog, onderzocht de site tien jaar geleden en kwam deze keer met een drone terug om foto's van de site van bovenaf te maken, wat van pas zal komen bij het bewaken van het wrak in de toekomst.

De B25 Mitchell N5-140 van het 18 (NEI) squadron vertrok in de vroege ochtend van 5 april 1943 vanuit Darwin in de richting van het door Japan gecontroleerde Timor. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig in en verloor het van al zijn vijf bemanningsleden: drie Nederlandse piloten en twee Australiërs.

De nr. 18 (NEI) Squadron werd in april 1942 in Canberra gevormd en stond onder bevel van de RAAF. De squadrons waren samengesteld uit Nederlandse vliegeniers die naar Australië vluchtten nadat Japan Nederlands-Indië overnam. Soms leverde de RAAF co-piloten, luchtschutters, fotografen of andere personeelsleden. Door deze militaire samenwerking werd Nederland de zogenaamde vierde bondgenoot van Australië in de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de foto's en video's gemaakt door Dr Jung hier.

Bron : Nederlandse Ambassade Australië/ABC News
Vertaling : rb/microsoft/google

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief