Amerika doorzoekt steeds meer smartphones en tablets aan de grens

Gepubliceerd op: 9-1-2018

De Amerikaanse Douane en grensbewaking heeft in 2017 bijna 60 procent meer elektronische apparaten doorzocht van reizigers die Amerika in wilde reizen.

Afbeelding verwijderdIn het fiscale jaar 2017, dat liep van 1 oktober 2016 tot en met 31 september 2017, zijn aan de Amerikaanse staatsgrenzen totaal 30.200 elektronische apparaten onderzocht en doorzocht. Dat is een stijging van 59 procent ten opzichte van het fiscale jaar 2016, toen nog 19.000 apparaten werden doorzocht.

Volgens de Amerikaanse Customs and Border Protection zijn de Amerikaanse autoriteiten steeds meer bedacht op de potentiële gevaren van het digitale tijdperk en is de forse stijging te wijten aan het feit dat het ook de taak van Customs and Border Protection is om Amerika te beschermen tegen digitale misdrijven of illegale digitale activiteiten.

Intenties onderzoeken
Elektronische apparaten worden ook doorzocht om vast te stellen of iemand met een legitieme reden Amerika wil betreden. Op het moment dat er twijfel bestaat over het doel van iemands reis, bijvoorbeeld als iemand op een toeristenvisum het land binnen komt en er verdenkingen zijn dat iemand wil gaan werken of langer wil blijven dan het visum toelaat, mogen de Amerikaanse autoriteiten de elektronische apparaten van de reiziger ook doorzoeken naar bewijs.

Willekeur
Naast situaties waarin gerichte verdenkingen zijn richting een reiziger, mag de Amerikaanse Douane en grensbewaking ook willekeurig reizigers zonder enige verdenking selecteren en zowel hun bagage als elektronische apparaten doorzoeken. Vooral dit laatste is een doorn in het oog van de Amerikaanse Civil Liberties Union (ALCU), een organisatie die zich inzet voor vrijheid en privacy bescherming. Volgens de ACLU heeft de douane en grensbewaking momenteel te veel vrijheid om letterlijk willekeurig en zonder verdenking elektronische apparaten te mogen doorzoeken. Daaronder vallen niet alleen smartphones en tablets, maar ook bijvoorbeeld laptops, muziek- en media spelers, camera's en opslag apparaten zoals harddisks en USB sticks. 

In Nederland in verhouding veel meer controles
Overigens staat de stijging van het aantal doorzochte apparaten in de VS niet op zichzelf. Ook in Nederland is al jaren een stijging zichtbaar in het aantal elektronische apparaten wat de Nederlandse Douane en Marechaussee doorzoekt. In verhouding worden aan de Nederlandse grens wellicht nog vaker doorzoekingen op elektronische apparaten gedaan dan in de Verenigde Staten.

Tussen 2015 en 2016 steeg het aantal doorzochte apparaten in Nederland ook al met bijna 35 procent. Totaal werden in 2016 alleen al op Schiphol 3.670 apparaten doorzocht, ruim 12 procent van het totaal dat afgelopen jaar in de VS is doorzocht. Momenteel zijn geen recentere cijfers beschikbaar over het aantal doorzochte elektronische apparaten in Nederland, maar verwacht wordt dat de stijging verder heeft doorgezet. 

Bron : gsmhelpdesk.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief