Luchtvaartmaatschappijen gaan passagiersgegevens delen met de marechaussee

Gepubliceerd op: 11-1-2018

Luchtvaartmaatschappijen worden vanaf medio 2018 verplicht hun reizigersgegevens af te staan aan de nieuwe Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL). Deze eenheid wordt ondergebracht bij de Koninklijke Marechaussee.

Afbeelding verwijderdPi-NL krijgt als taak alle persoonlijke informatie te verwerken en te analyseren, met als doel terrorisme en zware criminaliteit op te sporen, te voorkomen en eventuele daders te vervolgen.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft het wetsvoorstel dat dit regelt dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het vloeit voort uit een twee jaar geleden aangenomen Europese richtlijn. Deze Passenger Name Record-richtlijn moet worden omgezet in Nederlands recht. De wetsbehandeling zal naar verwachting voor het zomerreces zijn voltooid. 

Passagiersgegevens worden vijf jaar bewaard. Dat gebeurt het eerste half jaar op naam. Daarna worden de gegevens geanonimiseerd. Het gaat om informatie over reserveringen en eerder gevolgde routes, bagage en betaal- en contactgegevens. 

De Pi-NL kan de gegevens verstrekken aan vergelijkbare eenheden in andere landen, zodat de veiligheid binnen de EU beter wordt gewaarborgd. Ook andere opsporingsinstanties, zoals het Openbaar Ministerie, de politie, de Rijksrecherche en Europol kunnen een beroep doen op de informatie, die alleen voor dit specifieke doel mag worden gebruikt.

Bron : volkskrant.nl

Zie ook : Wetsvoorstel over passagiersgegevens naar Tweede Kamer

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief