Defensie: Kroon had ernstig incident direct moeten melden

Gepubliceerd op: 19-1-2018

Er is nooit een zwijgrecht voor het melden van geweld. Dat zegt het ministerie van Defensie in reactie op de verklaring van Marco Kroon.

Kroon is een oorlogsheld, hij ontving de hoogste militaire onderscheiding voor z'n moedige optreden in Afghanistan. Maar mogelijk is daar in Afghanistan, ruim 10 jaar geleden, ook iets gebeurd wat niet in de haak is.

Geheim
Onderzoek moet daar nu duidelijkheid over geven. Kroon schakelde tijdens een geheime missie een vijand uit die 'een ernstig gevaar' vormde voor de operatie, zijn collega's en hemzelf. Hij hield het incident lange tijd geheim. Als reden noemde hij de 'grote politieke en militaire gevoeligheid' en het 'hoge afbreukrisico'. "Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen."  

Een woordvoerder van Defensie stelt echter dat Kroon dit niet had mogen verzwijgen.

'Geen zwijgplicht'
"Marco Kroon had dit incident in 2007 bij zijn toenmalige leidinggevende moeten melden", zegt Klaas Meijer, woordvoerder van Defensie. "Dat zijn alle militairen verplicht, of ze nou van de special forces zijn of niet. Er is geen zwijgplicht voor het melden van geweld. Het OM moet zich nu over deze zaak buigen.'' 

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief