Stichting wil helden eervol herbegraven

Gepubliceerd op: 27-1-2018

SOERABAJA - De Nederlandse Oorlogsgravenstichting is de meest geëigende partij om de stoffelijke resten uit Brondong weg te halen en veilig te stellen. De organisatie moet alleen pas op de plaats maken totdat de Indonesische autoriteiten hun medewerking verlenen.

Afbeelding verwijderdOp ereveld Kembang Kuning in Surabaya liggen in toenmalig Nederlands-Indië gesneuvelde Hollandse militairen (afb)

De stichting heeft een eigen vertegenwoordiger ter plekke en beheert onder andere het ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Hier liggen in toenmalig Nederlands-Indië gesneuvelde Hollandse militairen. Ook staat er het monument voor de gevallenen van de slag in de Javazee.

Nabestaanden lieten eerder deze week weten dat ze erg blij zouden zijn wanneer de stoffelijke resten naar Kembang Kuning zouden gaan. De zoon van schout-bij-nacht en zeeheld Karel Doorman noemde het een positief einde van een nare situatie. De Oorlogsgravenstichting liet weten erg graag aan de wens te willen voldoen. Meer wil de organisatie er in dit stadium niet over kwijt.

Voor het zover is, moet de Oorlogsgravenstichting echter groen licht krijgen van de Indonesiërs. Die staan onder druk van minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken). Hij liet de ambassadeur in Jakarta om opheldering vragen. De gezant sprak daarop afgelopen donderdag met de minister van Transport, onder wie het heikele dossier nu valt.

Wanneer er groen licht komt, kan de Oorlogsgravenstichting een beroep doen op identificatiemedewerkers van defensie. Zij hebben veel ervaring in het veilig stellen van stoffelijke resten. In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld met overblijfselen in vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog die nu pas kunnen worden geborgen.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief