Marechaussee-2 Mandy, grenswachter

Gepubliceerd op: 29-1-2018

De marechausseegadgets zijn niet aan te slepen op de jaarlijkse Vakantiebeurs in Utrecht. De een na de andere bezoeker loopt langs de marechausseestand om een sleutelhanger, pen, zadelhoes of kleurplaat te scoren. Marechaussee-2 Mandy vult de voorraden voortdurend aan. Maar ze staat er natuurlijk vooral om vragen van vakantiegangers te beantwoorden over reisdocumenten.

Normaal is Mandy werkzaam als grenswachter op Schiphol, waar ze paspoorten controleert. Met haar kennis van reisdocumenten is ze dus de ideale kandidaat om toekomstige reizigers op weg te helpen in de Jaarbeurs. De 25-jarige Mandy had zich zelf opgegeven voor de Vakantiebeurs: "Ik houd van afwisseling, ik ben gastvrij en vind het leuk om informatie te delen met mensen. Op Schiphol is het 'snel, snel en weer door', hier heb je meer tijd om met mensen te praten. Je hoort veel vakantieverhalen, dat is heel leuk."

De jaarlijkse Vakantiebeurs wordt met name bezocht door een ouder publiek; de jeugd boekt vakanties vooral via internet. De gesprekken met de reizigers gaan over het werk van de KMar in het algemeen, over vacatures en opleidingen bij de Marechaussee en natuurlijk over reispapieren. Zo wil een moeder van 3 jonge kinderen graag weten over welke documenten ze moeten beschikken als ze zonder de vader de grens over willen. Mandy adviseert dit van te voren goed te regelen. Ze geeft de moeder het formulier waarmee de andere ouder toestemming moet geven voor de reis.

Ontbrekende toestemming van de achterblijvende ouder is het grootste probleem op de grens, weet Mandy. "Het is vervelend als mensen het niet weten, want het kost tijd om het te regelen." En dat moet maar net lukken, zo kort voor vertrek. De grenswachter belt in zulke situaties de ontbrekende ouder, maar die moet maar net de telefoon opnemen.

Ook stuiten grenswachters op de luchthaven op reizigers die hun paspoort zijn kwijtgeraakt en ineens naar het buitenland moeten voor een bruiloft of begrafenis. Nooddocumenten kunnen dan een oplossing zijn, maar voorkomen is beter. Het advies van de marechaussees op de Vakantiebeurs luidt dan ook steevast: zorg dat je je papieren ruim van te voren op orde hebt. Dat scheelt stress voor de reiziger en bevordert de doorgang op de luchthaven.

Marechausseebeveiliger
Mandy werkt nog maar net bij de KMar, in augustus 2016 begon ze aan de opleiding marechausseebeveiliger. Grenswachter  Schiphol is haar eerste functie, maar ze was al goed bekend op de luchthaven dankzij 5 jaar werkervaring bij de security. Toen lonkte de KMar al: "Bepaalde taken moesten we overlaten aan de KMar, die wilde ik ook graag leren. Ik zocht meer uitdaging en vond het KMar-uniform ontzettend stoer."

Na haar opleiding kon ze meteen weer op Schiphol terecht. "Dat was natuurlijk geweldig, het is daar super leuk. Er hangt een mooi sfeertje op de luchthaven: het leeft, er zijn mensen van allerlei nationaliteiten, leeftijden en culturen, en met allerlei emoties en reisplannen. Elke dag is anders." Net als op de beurs overigens. Mandy heeft zelf ook reisinspiratie opgedaan: door de vrolijke Afrikaanse sferen in de Afrika-hal is Kaapstad op het netvlies gekomen. 

Bron : KmarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief