'Shoppen' in de stoffige straten van Bamako

Gepubliceerd op: 30-1-2018

Malinezen zijn relaxed, vrolijk, uitbundig, vriendelijk en open. Verwerver eerste luitenant Elma leerde de landelijke volksaard van dichtbij kennen tijdens haar uitzending in de hoofdstad Bamako. 

Afbeelding verwijderdHet ontspannen karakter van de West-Afrikanen heeft alleen ook een keerzijde: soms gaan zaken wat té relaxed. Oftewel traag. “Je moet alles blíjven checken, want het gaat hier soms met de Malinese slag.”

Als verwerver/inkoper doet Elma niet alleen inkopen in het straatarme Sahel-land. Ook stelt ze contracten op voor lokale aannemers en beheert die. In Nederland doet ze vergelijkbaar werk op de Frank van Bijnenkazerne in Apeldoorn. “Maar in Nederland ga ik bijna nooit op pad om spullen te kopen.” In Mali vindt ze dat juist het mooiste deel van het werk. “Je ziet veel van de stad en hebt contact met lokale mensen.”

Elma slaat de inkopen netjes op in containers op het kamp in Bamako. De meeste Nederlandse militairen zijn geplaatst in Gao. Elma zit in Bamako, omdat daar meer winkels zijn.

Batterijen nodig
Het gros van de goederen voor de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma wordt ingevlogen vanuit Nederland. Maar soms zijn er onverwachts spullen nodig die prima lokaal kunnen worden aangeschaft. Omdat dat veel sneller gaat of beduidend goedkoper is. Zo hadden explosievenruimers in de noordelijke stad Gao met spoed speciale batterijen nodig voor hun robots. “In het kader van 'kleine moeite, groot plezier' heb ik ze hier gekocht en aan iemand meegegeven”, licht Elma toe.

Lees het volledige artikel in de Defensiekrant 02/2018

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief