Dienstplicht nu ook voor vrouwen

Gepubliceerd op: 30-1-2018

Als de nood aan de man is, moeten vrouwen voortaan ook opkomen. Als het echt nodig is, kunnen straks ook vrouwen worden opgeroepen voor militaire dienst. De Tweede Kamer geeft vandaag een klap op de wetswijziging die de dienstplicht ook voor vrouwen laat gelden.

militair, vrouwelijke jan18Dienstplicht, die was toch allang afgeschaft? Fout. In 1997 is alleen de opkomstplicht opgeschort. Sindsdien hebben we een beroepskrijgsmacht. De tijd van grote wereldoorlogen, die om grote, gemechaniseerde legers vroeg, lag immers achter ons. Maar de dienstplichtwet bleef bestaan. Dat de Tweede Kamer vandaag haar goedkeuring geeft om de dienstplicht ook voor vrouwen te laten gelden, lijkt op het eerste gezicht niet meer dan een symbolische daad. „Het gaat erom dat mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn”, zegt Kamerlid Ploumen wier PvdA met D66 het initiatief nam voor de wetswijziging. „Dat principe moeten we in alle aspecten van de samenleving terugzien. In landen als Israël en Noorwegen zijn bovendien goede ervaringen met vrouwelijke dienstplichtigen.”

Gevolgen heeft de wetswijziging voorlopig niet, behalve dat straks niet alleen zeventienjarige jongens, maar ook meisjes een brief thuis krijgen over de dienstplicht. In de wet wordt elk woord aangepast dat alleen naar mannen verwijst. De nadere invulling – van een stel met kinderen kan niet worden verwacht dat ze beiden als militair dienen – nemen de wetgevers pas ter hand als de opkomstplicht weer van stal gehaald wordt. Maar mocht er ooit een crisis komen die zo ernstig is dat het land aan beroepsmilitairen en reservisten niet genoeg heeft, dan kan de opkomstplicht weer gaan gelden. Dat die situatie zich ooit zal voordoen, is volgens strategisch analist Michel Roelen van HCSS ’extreem onwaarschijnlijk’. „Bovendien zou het vijf tot tien jaar duren voordat we onze huidige krijgsmacht hebben omgevormd tot een effectief dienstplichtigenleger.”

Bron : telegraaf.nl/

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief