KMar gaat mee met digitalisering Schiphol

Gepubliceerd op: 30-1-2018

'Gerichter ingrijpen op luchthaven met nieuw systeem' Minder wachtrijen op Schiphol? Passagiers die niet voortdurend hun paspoort of boardingcard tevoorschijn hoeven te toveren? 

De Koninklijke Marechaussee is één van de partijen die deelneemt aan een nieuw systeem om het gehele passagiersproces van check-in tot boarding tot een gestroomlijnd geheel te maken. Het verder vergroten van de veiligheid en de doorstroming is de inzet. Testfases van het project lopen al en worden in de loop van 2018 uitgebreid.

Hoe werkt het in de toekomst?
Reizigers die deel willen nemen aan het zogeheten Seamless Flow-systeem melden zich in de vertrekhal bij een registratiezuil, nog voordat ze hun bagage  afgeven bij de luchtvaartmaatschappij. De zuil scant hun gezicht, boardingcard en paspoort, stelt de identiteit vast én haalt de vluchtgegevens binnen. Deze info wordt meteen doorgestuurd naar onder meer de KMar en de luchtvaartmaatschappij.Bij iedere stap in het reizigersproces, van het afgeven van de bagage tot aan het instappen van het vliegtuig, wordt de passagier in de toekomst herkend met een camera. Die scant het gezicht van de passagier al op enkele meters afstand en maakt de match met de eerder opgeslagen foto. Dit betekent dat reizigers bijvoorbeeld niet meer hun paspoort bij de luchtvaartmaatschappij hoeven te tonen of hun boardingcard bij de security. Alleen bij bijzonderheden is dat nog nodig.

1: De registratiezuil scant het gezicht en paspoort van de reiziger. 2: Meerdere registratiezuilen bijeen. 3: Bij iedere stap in het reizigersproces wordt de passagier herkend met een camera.

Afbeelding verwijderd

Wat betekent dit voor het optreden van de KMar?
De KMar beschikt zo eerder over de passagiersgegevens: al bij de registratiezuil in plaats van pas bij de grensbalie. En de KMar blíjft over deze data beschikken tot de passagier vertrekt. Hierdoor is de Marechaussee in staat om op elk gewenst moment in het reizigersproces in te grijpen.  

De grensdoorlaatposten worden naar verwachting anders ingericht. Momenteel zijn er geautomatiseerde grenspassages en balies voor handmatige controles, maar dit zal mogelijk veranderen. In de toekomst zou het gros van de reizigers een grensbewakingszone in en uitlopen via de automatische poortjes. Alleen reizigers die nog een afhandeling behoeven worden dan naar de handmatige balie van de KMar verwezen, terwijl de overige reizigers ongehinderd de grens kunnen passeren.

Lees het gehele artikel in KmarMagazine 01-2018

Bron : KmarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief