Van Mauritshuis naar militair museum

Gepubliceerd op: 27-2-2018

Topstukken Gouden Eeuw krijgen nieuw onderkomen

NMM Maurits Schilderij feb18Een unieke reeks van 24 schilderijen uit de Gouden Eeuw is vorige week verhuisd van het Mauritshuis in Den Haag naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Op de schilderijen die tussen 1611 en 1624 zijn gemaakt door de Haagse portretschilder Jan van Ravesteyn, staan hoge officieren uit de vertrouwenskring van prins Frederik Hendrik van Oranje. De jongste zoon van Willem van Oranje en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 

Inner circle
“Het is alleen al bijzonder dat deze serie zo groot en compleet is”, benadrukt Jeroen Punt van het NMM. “Door de eeuwen heen hebben de werken in binnen- en buitenland gehangen. De Fransen hebben ze nog meegenomen naar Parijs, maar in 1813 ook weer teruggegeven. Dit soort series werd vaak alleen maar van familieleden van het Huis Oranje-Nassau gemaakt.”

Op de werken van Van Ravesteyn staan de militairen, met wie prins Hendrik nauw heeft samengewerkt. “Zijn inner circle. De hoogste officieren met wie hij strijd heeft gevoerd. Zij moeten erg belangrijk voor hem zijn geweest.”

Lees meer in Defensiekrant

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief