'Gevonden munitie vast van Duitse Kriegsmarine die in school zat'

Gepubliceerd op: 2-3-2018

Grote vraag is hoe de oude munitie in de grond achter de voormalige Sint Antoniusschool in de Kamperpoort terecht is gekomen. Jacob Donze van het wijkmuseum over de Kamperpoort zegt het wel te weten. ,,De Duitse Kriegsmarine heeft ten tijde van de oorlog in de school gezeten. En na de bevrijding bivakkeerden er enige tijd de Canadezen. Ik denk dat de Duitsers het materiaal kwijt wilden en het aan de achterkant van de school in de grond hebben verstopt.''

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) leek zich dinsdag bij die theorie aan te sluiten. De Duitse bezetter zal de munitie van Franse makelij eerder hebben buitgemaakt, vermoedde kapitein Peter Zaal.

Kamperpoorter Jacob Donze weet eveneens te vertellen dat mannen uit Zwolle in de Sint Antoniusschool zijn geselecteerd voor tewerkstelling in Duitsland. Zij werden op de Veemarkt op transport gezet.

Bijzonder is dat de buit zoveel jaren op zo'n ondiepe plek onopgemerkt is gebleven. Het speelterrein van de Antoniusschool zal toch wel eens een andere bestrating hebben gekregen, vroegen de bouwvakkers zich af die op dit moment nieuwe appartementen in de oude school maken. Een van hen zei dinsdag: ,,Er heeft hier misschien iemand gedacht; ik heb het even niet gezien, zand erover.''

Afbeelding verwijderdOp de verpakkingen was de opdruk nog goed leesbaar. © Stefan Verkerk / News United

Al vorige week donderdag stuitten de bouwvakkers op de munitie pal achter de voormalige katholieke basisschool aan de Veemarkt. De vondst werd op nog geen zeventig centimeter diepte gedaan. ,,We hebben direct de politie en de gemeente gebeld en zij hebben de EOD vervolgens ingeschakeld'', legde uitvoerder Jaap Doldersum uit. Ook hij vond de vondst bijzonder. ,,We komen wel vaker dingen tegen in de grond, maar zulke munitiekisten nog niet eerder.''

De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) haalde de schietvoorraad  dinsdag weg. Gevaar voor de omgeving was er niet, omdat het om vrij klein munitiemateriaal ging. De omgeving hoefde daarom niet ontruimd te worden. 

De in totaal acht vrijwel nog gaaf gebleven loden kisten zaten vol met munitie van zowel Duitse en Franse makelij, waarvan sommige onderdelen nog compleet in de originele verpakking zaten. Het gaat om duizenden patronen, ontstekingsmechanismen voor anti-tankmijnen en ontstekers voor handgranaten.

Belettering
Kapitein Peter Zaal van de EOD was opgetogen over de vondst. ,,We krijgen zo'n tweeduizend meldingen per jaar binnen over gevonden munitie uit de Tweede Wereldoorlog, maar dit zie je niet wekelijks. Zelden zien we dat de patronen nog in de originele verpakking zitten die nog zo gaaf is.'' Op de wikkels stonden in vage belettering het gebruikte type kruit en het jaar van productie te lezen waaronder 1926 en 1935. 

De schietvoorraad werd voor een deel dinsdag onschadelijk gemaakt bij een zandafgraving bij de Zwolse wijk Stadshagen. Een ander deel ging verpakt in kisten naar het defensieterrein Soesterberg waar het onklaar werd gemaakt.

Bron : destentor.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief