Hackers slaan toe bij Duitse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken

Gepubliceerd op: 4-3-2018

Buitenlandse hackers zijn een paar maanden geleden binnengedrongen in beveiligde netwerken van verschillende Duitse overheidsdiensten. Volgens Duitse media waren onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doelwit.

Afbeelding verwijderdDe autoriteiten zeggen dat "het incident onder controle is gebracht" en dat de betrokken overheidsdiensten hun computersystemen inmiddels beter hebben beveiligd.

Volgens bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hoorden de hackers bij de Russische groep APT28, die ook bekend is onder de naam Fancy Bear. De Duitse veiligheidsdiensten zouden sinds eind vorig jaar van de cyberinbraak op de hoogte zijn.

De hoogste prioriteit
Of er data zijn gestolen en of de hackers schadelijke software hebben geïnstalleerd, is niet bekendgemaakt. De hackersaanval wordt nog "met de hoogste prioriteit en aanzienlijke mankracht" onderzocht, zeggen de autoriteiten.

Onder meer De Groenen hebben aangedrongen op snelle opheldering. Zij willen antwoord op vragen over de beveiliging van de computersystemen van de overheid, over de schade die bij de aanval is aangericht en over de daders.

Westerse doelen
De Russische hackersgroep APT28 wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen, zoals de Democratische Partij in de VS, de NAVO, het Witte Huis, de Dopingautoriteit WADA en het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt.

Rusland heeft altijd betrokkenheid bij zulke aanvallen ontkend. Er is nog geen reactie van het Kremlin op de nieuwste beschuldigingen uit Duitsland.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief