Defensie stuurt identificatieteam richting Javazee

Gepubliceerd op: 7-3-2018

DEN HAAG - Defensie stuurt een identificatieteam richting het Indonesische Brondong. Het gaat helpen vaststellen of stoffelijke resten die werden aangetroffen op een scheepssloop van opvarenden van Nederlandse oorlogsbodems zijn. Indonesië heeft toestemming voor het invliegen van de Nederlandse militairen gegeven.

Afbeelding verwijderdIn de Javazee leed de geallieerde vloot, onder aanvoering van schout-bij-nacht Karel Doorman, in 1942 een zware nederlaag tegen de Japanners. Drie Nederlandse schepen zonken. De oorlogsschepen werden tot zinken gebracht tijdens de slag in Javazee (1942) en de afgelopen jaren illegaal geborgen. Minister Bijleveld (Defensie) informeerde de Tweede Kamer vanavond over de volgende stap in de bergingsoperatie.

Het team dat bijstand zal verlenen, is het zogeheten Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL). Deze ploeg is in ons land onder andere actief is bij het bergen van stoffelijke resten uit tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte bommenwerpers.

In haar brief bevestigde Bijleveld ook wat Indonesische media eind vorige week al meldden. Namelijk dat er stoffelijke resten zijn geborgen door de lokale autoriteiten. Tijdens het onderzoek op de plaatselijke begraafplaats waren vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade aanwezig. Stoffelijke resten zouden op vier plekken in en rond de havenplaats liggen.

Wanneer de stoffelijke resten daadwerkelijk van Nederlandse marinemensen zijn, kunnen ze worden begraven in een verzamelgraf op het Nederlandse ereveld in Surabaya. Daar staat ook het monument voor de tijdens de slag in de Javazee gevallen militairen.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief