Botresten massagraven niet van oorlogshelden (update)

Gepubliceerd op: 15-3-2018

De botresten in de massagraven rond de Indonesische havenstad Brondong blijken niet van de opvarenden van de drie verdwenen Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vergingen bij de slag in de Javazee.

Dat heeft onderzoek van het bergings- en indentificatieteam van de koninklijke landmacht en de Indonesische politie uitgewezen. Minister Bijleveld informeert hier donderdag de Tweede Kamer.

De CDA-bewindsvrouw is teleurgesteld over het resultaat. „Voor de nabestaanden was het mooi geweest als we uitsluitsel hadden gekregen. Daarom hebben we de aanwijzingen ook serieus genomen.”

Volgens die aanwijzingen lagen in massagraven rond Brondong de resten van Nederlandse marinemensen die in de Javazee vochten op de Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Kortnenaer en de Hr.Ms. Java. Onderzoek wees echter uit dat het om dierlijke botresten gaat die bovendien niet lang in het water hebben gelegen.

Toch is de identificatiemissie niet voor niets geweest, zegt Bijleveld. „We werken nu wel goed samen met de Indonesiërs. Het wás niet vanzelfsprekend dat we onze experts daar onderzoek konden laten doen. Nu wel. Mochten er nieuwe aanwijzingen zijn, dan kunnen we opnieuw een team sturen.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief