Herdenking Hoekman en Mintjes op 26 maart 2018

Gepubliceerd op: 27-3-2018

Op 26 maart 2018 was het precies 125 jaar geleden dat de wachtmeester der Koninklijke Marechaussee Geerard Hoekman van de brigade Oss op lafhartige wijze tijdens de uitoefening van zijn dienst werd vermoord. Hij had die avond een uitgezonden patrouille gecontroleerd.

Vlakbij de kazerne werd er vanuit een hinderlaag met een jachtgeweer op hem geschoten. Alhoewel hij was getroffen, trok hij zijn revolver en liep hij de schutter tegemoet. Hij wist deze in zijn been te raken, een tweede schot van de moordenaar werd Hoekman echter fataal. 

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd


Er is al veel over de brigade Koninklijke Marechaussee Oss geschreven. Net voor de Tweede Wereldoorlog vierde de criminaliteit in Oss wederom hoogtij. Personeel van de brigade wist met veel inzet en doorzettingsvermogen de orde en rust te herstellen, H.M. Koningin Wilhelmina toonde haar tevredenheid door te Apeldoorn eigenhandig de gouden medaille, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden, te spelden op de borst van opperwachtmeester te paard A.R. Mintjes en wachtmeester te voet C.G. de Gier. Enkele jaren later viel het vierde kabinet Colijn  over wat toen ging heten ‘De affaire Oss’. Jos Smeets heeft over de gebeurtenissen in Oss een zeer lezenswaardig boek geschreven.

De gemeente wil de herinnering aan zowel Hoekman als de naast hem begraven Mintjes en de Koninklijke Marechaussee levendig houden en heeft daartoe bij beide graven een herinneringsbord geplaatst. Bovendien zijn beide grafstenen in opdracht van de gemeente gerestaureerd.

Tijdens een korte plechtigheid werden de herinneringsborden in aanwezigheid van een achterkleinzoon (en zijn dochter) van Gerard Hoekman onthuld door de burgemeester van Oss, mevrouw W. Buijs-Glaudemans en brigade-generaal V. Egbers, vertegenwoordiger van CKMAR. 

De plechtigheid werd luister bijgezet door het Koperkwintet van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en leden van het Historisch Depôt KMar. Laatstgenoemden verzorgden de erewacht bij de graven.

In het Gulden Boek van de Koninklijke Marechaussee zijn de namen Hoekman en Mintjes vermeld. 

Klik hier een foto-impressie de deze plechtigheid.

Bron : diverse media
foto's: Piet van Duppen

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief