Terreurdreiging is het nieuwe normaal

Gepubliceerd op: 3-4-2018

Het dreigingsniveau voor terrorisme staat al jaren op 'substantieel', maar een aanslag bleef in Nederland tot nu toe uit. Wordt het niet eens tijd om weer wat te ontspannen?

Afbeelding verwijderdHet staat er nog net niet letterlijk. Toch lees je duidelijk in het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat het de goede kant op gaat. IS, waar de afgelopen jaren de grootste dreiging vandaan kwam, is een in nood verkerende terreurbeweging geworden, die het sinds oktober vorig jaar nauwelijks nog lukt om aanslagen te plegen in Europa.

Ondanks die constatering blijft het dreigingsniveau in Nederland op substantieel staan. Dat betekent dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die het Dreigingsbeeld eerder deze week publiceerde, de kans op een aanslag als reëel inschat. Het is volgens de NCTV te vroeg om te zeggen of het relatief rustige beeld toekomstbestendig is.

Dat betekent dat Nederland nu al vijf jaar te maken heeft met het op een na hoogste dreigingsniveau. Maar kijk je naar wat er de afgelopen jaren feitelijk is gebeurd, dan lijkt het mee te vallen. Zo kreeg Nederland in tegenstelling tot de buurlanden tot nu toe niet te maken met een terroristische aanslag. Is het tijd om weer wat meer te ontspannen?

Lees het volledige artikel in Trouw.

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief