Internationaal treffen over veteranenzorg in Amsterdam

Gepubliceerd op: 7-4-2018

"De kracht van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) is dat het de krachten bundelt van zowel civiele organisaties als de militaire. Voor een Nederlandse veteraan is er altijd een aanbieder van gezondheidszorg beschikbaar." Minister Ank Bijleveld-Schouten zei het vandaag bij de opening van de internationale conferentie over de gezondheidszorg voor veteranen. Die is 3 dagen in Amsterdam.

Afbeelding verwijderdMinister spreekt op conferentie in Amsterdam

Minister Bijleveld noemde de Veteranenwet uit 2012 een mijlpaal. Bijleveld schetste voor vertegenwoordigers van veteranenorganisaties uit 15 landen hoe het Nederlandse zorgsysteem voor oudgedienden is ontstaan. Ze noemde de Veteranenwet uit 2012 een mijlpaal. "Wij beschouwen elke militair zowel actief dienend als buiten dienst als een veteraan zolang hij of zij Nederlands is en het land heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of omstandigheden die eraan gelijk staan."

Georganiseerd volgens noden en wensen
Door deze omschrijving is Defensie in staat de gezondheid van militairen voor, tijdens en na missies in de gaten te houden. "We zijn nu beter uitgerust om onze militairen gezond te houden zolang ze bij ons werken. Dat is goed voor de strijdkrachten, de militairen en hun families." Alle verschillende gezondheidszorgdeskundigen die veteranen behandelen praten met elkaar. Bijleveld hield de aanwezigen voor dat het zorgsysteem is georganiseerd volgens de noden en wensen van veteranen. "Iedereen die er bij betrokken hoort te zijn, is er bij betrokken."

Ze ondertekende tevens het contract met de 12 partijen die samenwerken in het LZV en elke 3 jaar wordt vernieuwd.

Aanleiding voor de conferentie is het 10-jarig bestaan van het LZV. Dat levert een breed zorgaanbod aan veteranen en hun partners, uiteenlopend van een adviesgesprek tot een gespecialiseerde behandeling en opname.

De vertegenwoordigers van veteranensystemen uit 15 landen praten tot en met vrijdag met elkaar op het Marine-etablissement in Amsterdam. Onder de deelnemers bevinden zich diverse NAVO-landen, Australië, Israël, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Moldavië en Rusland. Het congres is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut, het V-fonds en het Karel Doormanfonds.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief