Ereteken in goud voor oud-IGK Cees de Veer

Gepubliceerd op: 8-4-2018

Het Ereteken voor Verdienste in goud. Dat kreeg voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal b.d. Cees de Veer vandaag. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten speldde het hem op na de opening van het nieuwe onderkomen van het Vfonds in Utrecht.

Afbeelding verwijderd

Uit handen van minister Bijleveld krijgt voormalig IGK Cees de Veer het Ereteken voor Verdienste in goud (afb)

De Veer was tot 18 februari vicevoorzitter van het fonds dat zich richt op erkenning voor en waardering van veteranen en andere geüniformeerden. Bijleveld stelde dat De Veer veel heeft betekend voor veteranen. Na zijn carrière bij Defensie zette hij zijn ervaring in bij het Vfonds en het ABP. "Mede dankzij u kwam de Veteranenwet tot stand, een ongelofelijk belangrijke mijlpaal in de zorg voor onze veteranen. Via uw rol bij het ABP heeft u ook veel kunnen doen voor veteranen op het gebied van schuldhulpverlening. Voor deze merites verdient u erkenning", aldus Bijleveld.

'Onderhoud' aan vrede en veiligheid

Bijleveld feliciteerde eerder vandaag het Vfonds met het nieuwe onderkomen in het centrum van Utrecht. Het Vfonds is gevestigd aan het Lucasbolwerk in Utrecht. "Het is een van de 16de-eeuwse werken om Utrecht te verdedigen tegen ongewenste indringers. Ik vind het fraai dat juist op deze plek nu een ontmoetingsplek staat. Met recht een 'vredesbolwerk’."

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

 

afb l : Het Vfonds is gevestigd aan het Lucasbolwerk in Utrecht
afb r : Afgevaardigden van het Vfonds en het Nationaal Comité Veteranendag ondertekenen een intentieverklaring

Ze benadrukte het belang van het werk van het fonds. Het sponsort veel activiteiten, zoals de Liberation Route, de Bevrijdingsfestivals en de meerjarige ondersteuning van de Nederlandse Veteranendag. Het fonds richt zich niet alleen op sponsoring, maar ook op herdenken. Minstens zo belangrijk is het feit dat het fonds actief is voor en met jeugd en jongeren. "Waarom is dat ongelofelijk belangrijk? Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend", aldus Bijleveld. "Die vereisen continu onderhoud. Laat dit besef landen bij jongere generaties die in een heel andere wereld opgroeien dan waarin wij zijn groot geworden."

Convenant
Na alle plechtigheden was er gelijk een eerste praktische handeling in het nieuwe pand. Het Vfonds en het Nationaal Comité Veteranendag ondertekenden een intentieverklaring waarin staat dat het vfonds de Nederlandse Veteranendag de komende 3 jaar financieel ondersteunt. De gelden worden vooral ingezet voor educatieve projecten en om de witte anjer, het symbool van waardering voor veteranen, meer aandacht te geven.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief