Medaille voor de laatste rotaties Border Security Team

Gepubliceerd op: 12-4-2018

Afbeelding verwijderdStaatssecretaris Harbers van het ministerie van justitie en veiligheid reikte vandaag de “Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen” met de gesp Egeïsche Zee 2016 uit aan de leden van de laatste twee rotaties van het Border Security Team (BST).

De leden van het team boden vanaf juli 2017 tot januari van dit jaar hulp aan de Grieken bij het identificeren, screenen en registreren van migranten en hielp bij het terugkeerproces op het Griekse eiland Chios. Voor die inzet werden de medewerkers donderdag in Nieuwegein gedecoreerd.

De BST-medewerkers ondersteunden vanaf januari 2016 tot begin van dit jaar de Grieken bij hun grensbewakingsproces op Chios. Ook op Lesbos was een BST in 2016 enkele maanden aan het werk. In het registratiecentrum Vial op Chios en Moria op Lesbos screende, identificeerden en registreerden zij de zojuist ‘aangelande’ migranten. Regelmatig zagen zij dat mannen, vrouwen en kinderen in overvolle bootjes na een gevaarlijke tocht vanuit Turkije op het eiland aanlanden.

Afbeelding verwijderdDaarnaast voerde het BST grensbewaking uit op zee en op land, bracht migratiestromen in kaart en onderkende signalen van mensensmokkel. Het werk werd verricht onder de vlag van het EU-agentschap Frontex dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen.

Het BST, onder leiding van de Koninklijke Marechaussee, bestond uit een mix van defensiepersoneel (marine, landmacht en het Commando Diensten Centra), medewerkers van de nationale politie, de Dienst Terugkeer en Vertrek, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. 

Met name door een mix van disciplines kon het BST een bijdrage leveren aan het hele traject dat migranten doorlopen.

 

Bron : KMar


Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief