Bijleveld bezoekt Amerikaanse defensieminister Mattis

Gepubliceerd op: 13-4-2018

De situatie rond Syrië, de Nederlandse defensie-uitgaven, militaire mobiliteit, Europese defensiesamenwerking, Rusland en de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Het is een greep uit de onderwerpen die minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Amerikaanse collega James Mattis vandaag bespraken op het Pentagon in Washington D.C.  

Afbeelding verwijderdMinister Bijleveld op bezoek bij de Amerikaanse defensieminister Mattis.

Een eerlijke lastenverdeling tussen Amerika en de Europese partners is een heet hangijzer voor Mattis. Nederland investeert weer in Defensie, maar het bedrag komt nog niet in de buurt van de 2%, zoals binnen de NAVO is afgesproken. Bijleveld liet haar collega weten het extra geld als een eerste stap te zien en te streven naar een verdere verhoging van het defensiebudget tijdens deze kabinetsperiode.

“Gezien de veiligheidssituatie is het wel van belang dat we blijven investeren in Defensie. De Amerikanen doen dat: ze investeren bijvoorbeeld miljarden per jaar in de plaatsing van Amerikaanse troepen en materieel in Europa”, aldus de minister vanuit Washington. Maar volgens haar omvat een evenredige verdeling meer dan geld alleen. “Het gaat ook om investeringen in materieel en de inzet van militairen. Zo is Nederland betrokken bij een groot aantal militaire operaties, die ook voor Amerika belangrijk zijn.”

Lees gehele artikel op de defensie website

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief