Dode blauwhelm en twaalf gewonden bij grote aanval op VN-basis Mali

Gepubliceerd op: 16-4-2018

Bij een aanval op een basis van Franse en VN-troepen in de Malinese stad Timboektoe is zaterdag een militair van de Verenigde Naties in een vuurgevecht om het leven gekomen.

Afbeelding verwijderdDe aanvallers vuurden tientallen mortiergranaten af op de basis en lieten twee auto's met explosieven ontploffen. Ze konden tot dichtbij naderen omdat ze zich vermomd hadden als VN-soldaten.

Op Twitter sprak de VN-missie Minusma van "een grote, complexe aanval". Tevens worden er twaalf gewonde VN-militairen gemeld. De nationaliteit van de gedode blauwhelm is niet bekendgemaakt.

Vorige maand zei de VN dat sinds de start van de vredesmissie in 2013 al 162 soldaten in Mali zijn omgekomen. Minusma is daarmee de dodelijkste vredesoperatie ooit.

Veiligheidsmaatregelen
Vorige week vrijdag kwamen er minstens twee VN-soldaten  om het leven na een aanval op een VN-basis bij Adjelhoc, in de noordoostelijke regio Kidal. Tien anderen raakten gewond. Daarop werden de veiligheidsmaatregelen rond de basis aangescherpt.

Eind februari kwamen nog vier blauwhelmen uit Bangladesh om het leven, toen bij hun voertuig een bom ontplofte.

Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan de VN-missie in Mali. De planning is dat de Nederlandse militairen tot eind 2018 in het Afrikaanse land blijven.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief