"Schietende jassen"

Gepubliceerd op: 20-4-2018

DEN HAAG - Politie en defensie hebben te maken gekregen met een opvallend fenomeen: schietende jassen. Een marechaussee kreeg hierdoor een kogel in zijn bovenbeen.

Afbeelding verwijderdBrigade Speciale Beveiligingsopdrachten BSB (afb)

Het probleem is ontdekt door de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Uit stukken die de vroegere Arbeidsinspectie vrijgaf, blijkt dat er in januari 2017 een incident was.

Een marechaussee van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) oefende op een schietbaan in Harderwijk. Toen hij zijn Glock-pistool terugstak in de holster hoorde hij een knal. „Ben ik dat nou”, vroeg hij zich volgens de arbeidsinspecteur af.

Het antwoord kwam snel toen hij voelde dat een kogel zijn bovenbeen had doorboord. Onderzoek wees uit dat een touwtje van zijn door defensie verstrekte winterjack achter de trekker was blijven hangen. De militair had het geluk dat hij geen blijvend letsel aan het incident overhield.

Een rechercheur van de politie overkwam volgens de inspectie hetzelfde. De SZW heeft daarom vorige maand aanvullend onderzoek gelast naar de jassen, die vooral veel worden gedragen door in burger opererende militairen en politiemensen. Het ministerie van Defensie kan nog niet zeggen wat de actuele status is.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief