Analyse aanpak wapenbezit

Gepubliceerd op: 24-4-2018

Bron : Mick van Wely in Telegraaf 23 april

Investeren in expertise
Met het grootste gemak komen criminelen aan wapens waarvan de kogels niet alleen andere criminelen raken, maar ook volstrekt onschuldige burgers. Justitieminister Grapperhaus wil niet voor niets de straffen voor bezit omhoog krikken. Maar zwaarder straffen alleen helpt niet.

Nederland heeft de plicht om vol in te zetten op de aanpak van wapenbezit en -handel. Niet alleen omwille van de veiligheid van de eigen burgers, maar ook vanwege het buitenland. Nederland is een belangrijk doorvoerland op het gebied van vuurwapens. Zo tikten de Britten Den Haag al meerdere malen op de vingers. Het land vindt dat we te weinig doen aan de opsporing van wapens.

In Groot-Brittannië levert vuurwapenbezit een minimumstraf van vier of vijf jaar op. In Nederland is de richtlijn nu vier maanden voor het bezit van een gewoon vuurwapen. Rondrijden met een geladen machinegeweer moet van het OM met een jaar cel bestraft worden. Rechters gaan echter lang niet altijd mee met de hogere eisen. Minister Grapperhaus heeft nu beloofd dat de straffen fors omhoog gaan.

Het aantal liquidaties is verdrievoudigd en de zorgen bij de politie over het frequente gebruik van zware wapens zijn groot. Maar essentieel is om te achterhalen wat er nou met die wapens gebeurt: hoeveel incidenten met vuurwapens zijn er nou eigenlijk jaarlijks?

Voor een goed beeld over het gebruik van vuurwapens zijn cijfers over het aantal incidenten nodig. Als een analyse een verontrustend beeld geeft, kan de opsporing meer prioriteit en capaciteit krijgen. Maar merkwaardig genoeg heeft de politie geen cijfers panklaar liggen.

Het gros van de schietincidenten houdt verband met drugscriminaliteit. Gezien de grotere rol die ons land heeft gekregen als producent en doorvoerland van drugs en vanwege de vermoedelijke komst van nog veel meer wapens uit Rusland, verdient het wapenprobleem alle aandacht. Daarbij is investeren in expertise bij de politie van groot belang.

Bron : telegraaf 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief