Lof én kritiek op video politieachtervolging bij Denekamp

Gepubliceerd op: 29-4-2018

OLDENZAAL - De beelden van de politieachtervolging van vorige week door Noordoost-Twente roepen ook vragen op bij inwoners. Want had de politie niet eerder kunnen of moeten ingrijpen?

Afbeelding verwijderdHet doet denken aan een aflevering van Wegmisbruikers, de beelden van de politieachtervolging vorige week zaterdag door onder meer Oldenzaal, Denekamp en Nordhorn. In de video is onder meer te zien hoe de politie met 100 kilometer per uur door de bebouwde kom van Oldenzaal racet om de bestuurder van een gestolen witte bestelbus staande te houden.

Hit op internet
Zo'n tien politievoertuigen van de Nederlandse en Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee proberen de bestuurder tot stoppen te dwingen. De beelden zijn een hit: de teller van de video staat inmiddels op zo'n 200.000 weergaven.

Het optreden van de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse hulpdiensten wordt veelal geprezen, maar er zijn ook mensen die zich afvragen waarom de achtervolging zolang heeft moeten duren. „De agenten mochten het gestolen voertuig niet blokkeren”, meldt politiewoordvoerster Chantal Westerhoff op Twitter. „Omdat we wisten wie de verdachte was en geen onnodig gevaar voor omstanders en onszelf wilden creëren, werd gekozen om niet te blokken.”

Lek schieten
Op een landweggetje tussen Deurningen en Oldenzaal stopte de bestuurder van de bus plotseling. De agenten stapten uit, maar de verdachte ging er daarop weer snel vandoor. Kijkers van de video vragen zich af waarom de politie op dat moment niet de banden van de bus lek schiet. „In deze situatie was het gebruik van het vuurwapen wettelijk niet toegestaan”, aldus de politie.

En er zaten meer haken en ogen aan de politieachtervolging. Want op het moment dat de voortvluchtige bestuurder de landsgrens bij Nordhorn passeerde, was de Nederlandse politie niet meer leidend. Toch kon de Nederlandse politie de achtervolging op Duits grondgebied voortzetten. Westerhoff wijst daarbij op de internationale verdragen, waarin grensoverschrijdende politiesamenwerking is vastgelegd.

Botsing
Vlak voor de aanhouding bij meubelwinkel XXX Lutz in Nordhorn botste een auto van de Koninklijke Marechaussee op het voertuig van een onschuldige omstander. Die schade wordt volgens de politie vergoed.

Bekijk de videobeelden hieronder terug:

Bron : tubantia.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief