Defensie aan de cybertop

Gepubliceerd op: 29-4-2018

Nederlandse cyberexperts horen tot de Atlantische top. Dat blijkt na afloop van de grootste NAVO-cyberoefening ooit gehouden. Vanuit de kazerne in Soesterberg slaat het Nederlandse cyber-defensieteam deze week aanval na aanval van zich af. In de voorlopige eindstand lijkt Nederland van 22 teams in de top vijf te eindigen.

Afbeelding verwijderd’Locked Shields 2018’ ziet eruit als een internationaal computerspel, maar het is een bloedserieuze defensieoefening. Foto Anko STOFFELS

Meer dan tweeduizend aanvallen, duizend deelnemers uit dertig landen: ’Locked Shields 2018’ lijkt een soort Olympische Spelen van de cyberwereld, behalve dan dat er alleen NAVO-bondgenoten meedoen. Het ziet eruit als een internationaal computerspel, maar het is een bloedserieuze defensieoefening.

Het fictieve scenario kan namelijk zomaar werkelijkheid worden. De agressieve natie Crimsonia bedreigt de kleinere staat Berylia. Drones worden gehackt en storten neer, waterkrachtcentrales vallen uit, telecom faalt en websites gaan op zwart. „Het scenario is natuurlijk puur hypothetisch”, glimlacht luitenant-kolonel André Slob. Maar duidelijk is dat de oefening is gebaseerd op Oekraïne of een ander buurland van de agressor, die niemand anders kan zijn dan Rusland.

Het tempo van de digitale aanvallen ligt hoog, veel hoger dan in werkelijkheid ooit kan. „We stoppen de tachtigjarige oorlog hier in zeventien uur. De deelnemers moeten optreden onder zware druk.”

Stress is er zeker. De zaal op de Du Moulinkazerne in Soesterberg gonst van de elektronica. Getallen en grafieken dansen over computerschermen. Boven het geroezemoes van een dertigtal experts klinkt af en toe een kreet als ’hé, daar komt die zero-alpha weer voorbij!’

Waarschijnlijk is dat een vijandelijke binnendringer in het systeem, licht een expert toe. Net als veel anderen moet zijn identiteit geheim blijven. „Wij gebruiken zelf ’alpha zero’ als inlognaam. Dat die naam omgekeerd is gebruikt kan een tikfout zijn, maar waarschijnlijk is het een binnendringer. Dan smijten wij de deur dicht.”

In januari kwam het verhaal naar buiten dat Nederlandse cyberexperts meer kunnen dan alleen deuren dicht smijten. Ze gaan net zo hard in de tegenaanval. Het Nederlandse cyberteam van AIVD en MIVD zou Russische hackers hebben teruggehackt. Zo werd voor de FBI cruciaal bewijs geleverd over Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Die praktijken zijn hier niet aan de orde, zegt de luitenant-kolonel. „We mogen hier detecteren en signaleren, maar geen tegenstanders uitschakelen.”

Belangrijkste doel is dat vijandelijke hackers het dagelijks leven niet ontwrichten. Deelnemer Edwin bewaakt de ’vitale infrastructuur’. „Energiecentrales en drinkwatervoorziening zijn aantrekkelijke doelwitten. Ik moest net al ingrijpen, want binnendringers probeerden de hoeveelheid zuiverende chemicaliën in het water op te voeren, om het ondrinkbaar te maken. Maar we hebben het kunnen afslaan.”

Nederland draait goed mee in de wereldtop, ondanks dat we klein zijn”, zegt Slob. „De Amerikanen en de Duitsers hebben een eigen cybercommando. Maar wij ook, als een van de weinige kleine landen.

Bron : telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief