De taptoe en de Last Post: wat is de traditie, wat is het verschil?

Gepubliceerd op: 5-5-2018

Afbeelding verwijderdDe stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers die zijn gevallen sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies wordt ingeleid door een trompetsolo. Foto: ANP

De twee minuten stilte worden vrijdagavond zoals altijd ingeluid door het Taptoe-signaal. Het trompetgeluid moet niet verward worden met de Last Post.

Wat is de Taptoe?
Het Taptoe-signaal is de muziek die op trompet of hoorn wordt gespeeld voorafgaand aan de twee minuten stilte bij de Dodenherdenking op 4 mei.

De Taptoe neemt in de militaire muziek een zeer bijzondere plaats in. Het signaal heeft door de  jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd.

 

Waar komt de Taptoe vandaan?
Oorspronkelijk was het een signaal dat werd geslagen op de trom of geblazen op de pijperfluit, trompet of hoorn. Dit signaal, ook wel Retraite (terugtocht) genoemd, vindt zijn oorsprong omstreeks het jaar 1600. Het spelen van signalen stond gelijk met het doorgeven van een bevel. Het Taptoe-signaal was voor de soldaten ook het bevel om zich naar de nachtverblijven te begeven, want de ‘tap’ ging ‘toe’.

Wanneer wordt het Taptoe-signaal gespeeld?
Het Taptoe-signaal wordt door militaire musici altijd live gespeeld. Het is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert daarom om ook bij herdenkingen op 4 mei altijd het Taptoe-signaal te spelen.

Wat is het verschil met de Last Post?
De Last Post is de Britse evenknie van de Taptoe. In de zeventiende eeuw namen Engelse soldaten dit signaal vanuit Nederland mee naar huis. Geleidelijk nam het zijn huidige vorm aan, gecomponeerd op basis van het Nederlandse Taptoe-signaal. Veel Nederlandse militairen die in de Prinses Irene Brigade vochten of hun opleiding in Engeland volgden, koesteren groot respect voor de Last Post.

 

Kennen ze de Last Post wereldwijd?
De Last Post is volgens het Nationaal Comité 4 en 5 geen algemeen internationaal signaal. Het is voornamelijk verbonden aan de Britse traditie van herdenken. Amerikanen spelen The Taps en de Fransen Au Morts. De Last Post is in Nederland wel bekend door overlevering van de Britse geallieerden. De Nederlandse militairen pleiten er echter voor bij officiële ceremonies het Nederlandse Taptoe-signaal te gebruiken vanwege de lange traditie.

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief