Kamervragen over 'etnisch profileren'op Eindhoven Airport

Gepubliceerd op: 6-5-2018

EINDHOVEN - Salima Belhaj van D66 heeft Kamervragen ingediend over de ervaringen van oud-raadslid Mpanzu Bamenga op Eindhoven Airport. De Eindhovenaar vertelde maandag aan het Eindhovens Dagblad dat hij vindt dat de Koninklijke Marechaussee (KMar) etnisch profileert.

Bamenga landde maandagochtend op het Eindhovense vliegveld en werd apart genomen voor een extra controle, net als een andere donkere man en een donkere vrouw met kinderen. De Eindhovenaar zag dat alle blanke mensen om hem heen mochten doorlopen.

Belhaj wil van Ank Bijleveld, Minister van Defensie, weten of ze bereid is dit verder te onderzoeken. Belhaj geeft aan de klachten over discriminatie zeer ernstig te nemen en hoopt dat Bijleveld hetzelfde doet. 

Een voorlichter van de Koninklijke Marechaussee zei onlangs al het vervelend te vinden dat Bamenga de controle als kwetsend en discriminerend ervaren heeft. 'Profileren is een belangrijk middel voor de Marechaussee. Het uiterlijk voorkomen (waaronder etniciteit) kan relevant zijn, maar altijd mede op grond van andere objectieve indicatoren of informatie', was te lezen in het statement. Belhaj vraagt zich af welke maatregelen binnen de KMar worden genomen om etnisch profileren te voorkomen.

Bron : ed.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief