Vliegtuigbom Meerssen gecontroleerd tot ontploffing gebracht

Gepubliceerd op: 13-5-2018

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vliegtuigbom in de gemeente Meerssen vrijdagochtend gecontroleerd tot ontploffing gebracht. 

Afbeelding verwijderdDe bom uit de Tweede Wereldoorlog met een gewicht van 500 pond werd halverwege april tijdens werkzaamheden langs het Julianakanaal gevonden. Het explosief kon niet worden verplaatst, omdat het een instabiele ontsteker had. 

Vanwege de gecontroleerde explosie werd voor vrijdag in het zuiden van Limburg een vaar- en vliegverbod ingesteld. Het scheepvaartverkeer tussen Maastricht en Born werd eerder al stilgelegd, omdat het waterpeil met 1 meter verlaagd moest worden.

De bom is vrijdag onder een grote zandberg tot ontploffing gebracht. Hiervoor moesten omwonenden tijdelijk hun woning verlaten en kon bij enkele bedrijven niet gewerkt worden.

Er wordt onderzocht of de dijk langs het Julianakanaal is beschadigd door de klap van de explosie. Als dat niet het geval is, wordt het waterpeil weer verhoogd. Het afgesloten stuk van het kanaal gaat uiterlijk 14 mei open.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief