RIVM: Ministerie van Defensie aansprakelijk voor ziekteklachten door chroom-6

Gepubliceerd op: 3-6-2018

Het ministerie van Defensie is aansprakelijk voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die gewerkt hebben met verf met het kankerverwekkende chroom-6. Dat concludeert een commissie op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Afbeelding verwijderdEen woordvoerder van de commissie die het onderzoek begeleid heeft, bevestigde berichtgeving hierover van de NOS. De resultaten zouden eigenlijk maandag naar buiten worden gebracht. Defensie heeft inmiddels een akkoord bereikt met de vakbonden over een schaderegeling. Daarover komt maandag meer naar buiten.

Defensie wist van schadelijke effecten
Uit het RIVM-onderzoek komt naar voren dat Defensie wist van de schadelijke effecten van werken met chroom-6, maar de werknemers en bedrijfsartsen hiervan niet op de hoogte stelde. Werken op een onveilige manier met chroom-6 kan leiden tot onder meer longkanker, neuskanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen.

Defensie schoot tekort. ,,De zorg voor een veilige werkplek voldeed niet aan de daarvoor geldende regels.” Verder blijkt dat ,,het management uit kostenoverwe­gingen de grenzen opzocht van de arbo-regelgeving”. Al in 1973 wist de luchtmacht van gezondheidsrisico's van chroom-6.

Ter Apel en Coevorden
Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 bij vijf voormalige zogenoemde POMS-locaties. Op deze voormalige NAVO-opslagplaatsen in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven werd materieel van de Amerikaanse strijdkrachten onderhouden.

Vooral technisch onderhoudspersoneel werkte volgens het RIVM niet veilig. Deze medewerkers hielden zich bezig met onder meer het stralen, slijpen of schuren van voertuigen die waren behandeld met chroomverf. Verf met chroom-6 beschermt metaal tegen roest.

2500 meldingen
De zaak kwam in 2014 aan het rollen. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie besloot tot een groot onderzoek. Er hebben zich circa 2500 mensen gemeld die met chroomverf hebben gewerkt. Van hen meldden zich 782 aan voor een coulanceregeling van het ministerie. Tot april hadden 359 mensen op basis van deze regeling een vergoeding gekregen. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro.

Het RIVM is nog met twee onderzoeken bezig. Het eerste gaat over het gebruik van camouflageverf CARC en het tweede over het gebruik van chroomverf op andere locaties van Defensie.

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief