Militairen krijgen interim-gevechtskleding voor uitzendingen

Gepubliceerd op: 5-6-2018

Luchtmobiele militairen die binnenkort op uitzending gaan naar Mali kregen vandaag nieuwe gevechtskleding. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikte de tenues vanochtend uit bij het KPU in Soesterberg.

Afbeelding verwijderdRob Bauer geflankeerd door militairen in kleding uit het nieuwe gevechtstenuepakket.

De nieuwe set gevechtskleding bestaat uit 3 gevechtsshirts, 2 gevechtsbroeken met geïntegreerde kniebeschermers, 3 veldshirts, 2 veldbroeken, een gevechtsparka met grote zakken (smockjas) en 2 hoofddeksels. Een van de verschillen is dat de ondershirts geen knoopjes meer hebben, die zaten oncomfortabel in combinatie met een scherfwerend vest. Ook de geïntegreerde kniestukken zijn nieuw. Alle kleding is uitgevoerd in multi-camouflage print.

De rest in 2020
De nieuwe sets gevechtskleding zijn voor alle militairen die de komende 2 jaar op uitzending gaan. De rest van de krijgsmacht krijgt het nieuwe gevechtspak, naar verwachting, in 2020. Deze kleding is via de inkooporganisatie van de NAVO tot stand gekomen. Zo kan Defensie mensen die worden uitgezonden sneller voorzien van de beste kleding. Het gaat om iets meer dan 7.000 pakken.  

Bauer: “Naast nieuw materieel zoals nieuwe voertuigen, schepen en vliegtuigen, investeren we ook in de persoonlijke uitrusting van onze mensen. Daar is dit pak een mooi voorbeeld van.”

Tijdelijke oplossing
Het viel de CDS op dat de mannen bijzonder tevreden zijn met het nieuwe gevechtstenue. Dit vervangt de huidige desert outfit. Dat stamt uit de jaren ‘90 en is niet meer functioneel.

Het nieuwe gevechtstenue is een tijdelijke oplossing voor militairen die in 2018 en 2019 deelnemen aan missies. Het overbrugt de periode tot de invoering van het nieuwe Defensie Operationeel Kleding Systeem in 2020 voor alle militairen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief