Frontex

Gepubliceerd op: 8-6-2018

Nederland maakt deel uit van het agentschap Frontex: European Border and Coast Guard Agency. Frontex bewaakt de Europese buitengrenzen. De naam komt van het Franse ‘frontière extérieures’ (buitengrenzen). 

Afbeelding verwijderdTaak Frontex
Frontex versterkt de Europese grenscontroles. Daarvoor coördineert de organisatie gezamenlijke operaties op het land, ter zee en in de lucht. Deze operaties bestaan naast de grenscontroles die de afzonderlijke landen uitvoeren.

Nederlandse bijdrage Frontex
Nederland draagt bij aan Frontex met marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel. Dornier-kustwachttoestellen maken dan bijvoorbeeld patrouillevluchten tussen Zuid-Italië en Noord-Afrika. Of rond de Griekse eilanden. 

Tientallen marechaussees bewaken de Schengenbuitengrenzen en belangrijke posten zoals de zuidelijke buitengrens in Italië, Malta en Spanje en de oostelijke buitengrens in Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Frontex zet regelmatig migratiehonden en geleiders van Defensie in aan de Spaans-Marokkaanse, Bulgaars-Turkse en Grieks-Turkse (zee)grens. Defensie levert ook kennis en expertise aan Frontex. Dat gebeurt door het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Defensie Academie. (Grieks-Turkse zeegrens)

De verhoogde instroom van migranten naar Europa vraagt om meer inzet aan de Europese buitengrenzen. In 2016 zet Nederland daarom een extra marineschip in.

Border Security Team in Griekenland
Sinds 2016 biedt Nederland aan Frontex en Griekenland een Border Security Team (BST). Het BST is geplaatst op het Griekse eiland Chios. (zie KMarMagazine)

Zo'n Border Security Team is een nieuw concept van grensbewaking binnen Europa dat in de hele migratieketen taken kan uitvoeren. Van patrouilles en personenregistratie tot het opsporen van valse documenten. Het team past zich qua inzet en grootte aan aan de omstandigheden.

Bron : defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief