Landmacht oefent in omgeving Kampen

Gepubliceerd op: 21-6-2018

KAMPEN – Circa 100 militairen van het Korps Nationale Reserve gaan op 21, 22 en 23 juni oefenen in de omgeving van Kampen. Het korps heeft bewaken en beveiligen als kerntaak.

Afbeelding verwijderdDe militairen zijn op drie locaties aanwezig en voeren (bereden) patrouilles uit. Op een van de locaties (bij de Balgstuw bij de Ramspolbrug) maken zij ook gebruik van twee rubberboten. In deze oefening kunnen weggebruikers in een verkeerssluis belanden. In dat geval vragen de militairen om medewerking. De auto wordt dan kort doorzocht. Ook ‘roleplay’ staat op het programma; het helpen van gewonde personen of het melden van verdachte situaties. De militairen schieten niet met scherp maar misschien wel met oefenmunitie. Die oefenmunitie maakt wel het geluid maar is verder ongevaarlijk.

Korps Nationale Reserve (afgekort als de Natres) verleent militaire bijstand in het kader van openbare orde en veiligheid en biedt hulp tijdens grote calamiteiten. De Natres was actief tijdens de dreigende wateroverlast in Groningen in januari 2012. Ook hield de Natres de wacht bij de neergestorte Zwitserse straaljager in Bitgum in 2016. De Natres levert bijstand aan de Koninklijke Marechaussee voor de grensbewaking in de zeehaven van IJmuiden. Tenslotte heeft de Natres taken bij officiële gebeurtenissen, zoals de Nationale Dodenherdenking en Prinsjesdag.

Het korps bestaat uit ongeveer 3000 militairen. Zij vervullen hun militaire functie naast een burgerbaan of studie. In vrijwel alle provincies zijn kazernes met Natresmilitairen te vinden. De reservisten wonen meestal in de buurt van hun kazerne. Zo zijn ze bij calamiteiten snel inzetbaar.

Bron : brugnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief