Dapperheids-onderscheidingen 2018: lees de verhalen

Gepubliceerd op: 3-7-2018

Met gevaar voor eigen leven kwamen ze op voor de belangen van anderen; in Afghanistan, Somalië, de Balkan en Zuid-Soedan. 14 militairen zijn daarvoor 2 juli 2018 onderscheiden. Ze verrichtten hun taak voor de Nederlandse krijgsmacht op uitzonderlijke wijze. Ze toonden moed. De militairen kregen 4 verschillende dapperheidsonderscheidingen: de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis. Lees hier de verhalen.

Verhaal 1

Kruis van Verdienste voor adjudant-onderofficier Michel

Wie: adjudant-onderofficier Michel, Koninklijke Marechaussee
Decoratie: Kruis van Verdienste
Voor inzet: tijdens VN-missie Soedan 2007
Wegens: 'Moedig en beleidvol optreden in verband met vijandelijke actie.'

Kruis van Verdienste jul 18De toenmalige opperwachtmeester Michel en zijn collega opperwachtmeester nemen als ongewapende United Nations Police Officer Advisor deel aan de VN-missie in Soedan. Als een Soedanese soldaat wordt vermoord, krijgen zij de opdracht de plaats delict te onderzoeken.

De verdachte van de moord zit dan al in een cel van de plaatselijke politiepost. Maar als Michel zich met zijn collega hier meldt, zien zij dat hij wordt vrijgelaten door militairen van het Soedanese beveiligingsleger. Later zien de opperwachtmeesters een deel van deze Soedanese militairen opnieuw verschijnen en dan gaat het goed mis. De militairen schieten van dichtbij 3 hoge politieofficieren dood.

De 2 opperwachtmeesters vrezen voor de levens van de vrouwen en besluiten ze mee te nemen op hun vlucht.

Ze beseffen dat zij als getuigen nu groot gevaar lopen en vluchten. Ze klimmen over de prikkeldraadomheining van de politiepost, maar worden achtervolgd en beschoten. Aangekomen bij een naastgelegen post van het International Medical Corps zien zij 3 VN-medewerksters die volkomen in paniek zijn. De 2 opperwachtmeesters vrezen voor de levens van de vrouwen en besluiten ze mee te nemen op hun vlucht naar het 500 meter verderop gelegen VN-kamp. De vrouwen vertragen de vlucht behoorlijk. Door de grote paniek gaan zij opeens stijf van angst op de grond liggen. Michel en zijn collega liggen nog steeds onder vuur, maar laten de vrouwen niet achter. Ze sleuren ze nu mee.

De mannen en vrouwen halen de hoofdpoort van het VN kamp onder vuur van het Bangladese beveiligingsbataljon die over hun heen op de achtervolgers schieten. Het VN beveiligingsbataljon voert nog zeker 20 minuten lang een hevig vuurgevecht met de achtervolgers.

Lees meer op de website van defensie.nl
 
Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief